StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSveta Nedilja

Ustavni sud većinom od 10 glasova presudio: "Ostaje zabrana rada nedjeljom!" - priopćio je predsjednik Miroslav Šeparović

Piše VIJESTI SD
6. veljače 2024. - 13:10

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije zbog odluke o zabrani rada nedjeljom:

"Na sjednici smo donijeli rješenje, nismo prihvatili prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona o trgovini", objavio je Šeparović.

Rješenje je doneseno većinom od 10 glasova, protiv su bili suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec koji su najavili izdvojena mišljenja.

Izdvojena podupiruća mišljenja najavili su suci Ingrid Antičević Marinović, Branko Brkić i Miroslav Šumanović.

"Što se tiče zakona o trgovini, već smo dvaput odlučivali o neradnoj nedjelji: 2004. smo ukinuli zakon, a 2009. godine smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj. U ovoj odluci imamo stajalište da je u pravnom poretku nedjelja dan u tjednu koji se po tradiciji smatra danom tjednog odmora. Reguliranje tog rada ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života radnika, osiguranje kvalitete života, socijalno blagostanje. Za nas je to legitiman cilj.

Ne mogu se stajališta Ustavnog suda od prije automatski primjenjivati sada", rekao je Šeparović i dodao:
"Utvrdili smo da nijedna od grupa - trgovci, radnici i potrošači - ovakvim rješenjem ne trpi prekomjeran teret. Ocijenili smo da je ova mjera razmjerna cilju koji se želi postići."

Šeparović je objavio da su odbili i zahtjev za ocjenu Zakona o izbornim jedinicama i odbacili prijedloge. Odluka je donesena većinom od 9 glasova, rekao je.

"Ukinuli smo članak 43, stavak 3, Zakona o HRT-u kojim je propisano da kad HRT obavlja djelatnost, radnici HRT-a nemaju pravo na štrajk. Ova odluka donesena je jednoglasno."

Cjelovite odluke s izdvojenim mišljenjima bit će dostupne na stranicama suda kroz osam dana, najavio je njegov predsjednik.

27. travanj 2024 20:09