StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpandemiji unatoč

Usprkos novoj korona karti, imamo odlične turističke rezultate i u postsezoni, pogledajte nove brojke

Piše Dora Koretić/JL
9. rujna 2021. - 19:33

Iako su europski birokrati danas odlučili da Hrvatska na ECDC-ovoj karti zbog rasta broja novooboljelih treba postati crvena, u Hrvatskoj, prema podacima HTZ-a, bilježimo dosad najbolju postsezonu, a najave su da bi se slična situacija trebala zadržati i u ostatku mjeseca, pandemiji usprkos.

Kad su u pitanju noćenja turista, nije riječ ni o kakvim drastičnim povećanjima, ali činjenica da u prvom tjednu mjeseca rujna uslijed pandemije općenito bilježimo povećanje u odnosu na rekordnu 2019. godinu ipak je fenomen.

Naime, prema podacima koje je Jutarnji prikupio od Hrvatske turističke zajednice, u prvih osam dana mjeseca rujna ove godine bilježimo rast broja noćenja u odnosu na 2019. godinu od dva posto, dok smo u odnosu na isti period lani bolji za čak 148 posto.

U prvom tjednu rujna ove godine u Hrvatskoj je tako boravilo 648.399 turista što je u smislu dolazaka za 14 posto manji broj nego 2019., no turisti na Jadranu ove godine ipak ostaju nešto dulje, što se prelilo u povećanje broja noćenja te dosezanje nikad bolji brojki na početku rujna.

Programi za listopad

Od ukupnog broja turista u zemlji, u prvom tjednu rujna na strance je otpalo njih 592.836 koji su u Hrvatskoj napravili 4.3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 55.563 dolazaka te 457.497 noćenja.

Uobičajeno, stranci najviše dolaze iz Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije i Češke, a iz HTZ-a poručuju kako dobre rezultate očekuju i za nastavak rujna.

- Turistički rezultati u dosadašnjem dijelu rujna pokazuju kako je sezona u Hrvatskoj i dalje u tijeku. Naime, u zemlji trenutačno boravi više od 550 tisuća turista, dok ih je rekordne 2019. godine u ovo vrijeme u zemlji boravilo oko 470.000. Najave za ostatak rujna su vrlo dobre, pojedine aviokompanije i turoperatori produžuju svoje programe i na listopad pa u narednom razdoblju očekujemo kako ćemo dodatno pojačati već odlične turističke rezultate iz ove godine, tijekom koje smo do sada ostvarili gotovo 73 milijuna noćenja, što predstavlja visokih 77 posto rezultata iz rekordne 2019. godine - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Turistička struka općenito vjeruje kako status Hrvatske na karti ECDC-a ne bi trebao imati katastrofičan utjecaj na turistički promet, posebno s obzirom na činjenicu da naša najvažnija emitivna tržišta ionako imaju vlastite karte ili semafore kojima određuju epidemiološku situaciju odnosno sigurnosnu procjenu destinacije za putovanje.

- Ne očekujem da će se to značajnije odraziti na situaciju, naše najvažnije emitivno tržište, dakle Njemačka, uvjete putovanja određuje na temelju županijskog pristupa te smo prema njihovoj karti i dalje relativno dobro pozicionirani, ali, naravno, treba vidjeti hoće li ostale zemlje sada donositi neke vlastite, posebne režime putovanja.

Ipak, treba imati na umu da je više od 50 posto europske populacije cijepljeno te da se za njih uvjeti putovanja ne mijenjaju - podsjetio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatke udruge turizma, napomenuvši kako ovaj vikend u Bavarskoj završavaju školski praznici što znači da će dobar dio turista već sada napustiti zemlju.

Sjever narančasti

- No, mi svakako trebamo biti i više nego zadovoljni onim što smo ove godine postigli - kazao je za Jutarnji.

Prema novoj koronakarti ECDC-a, cijela Hrvatska sada je označena crvenom bojom, što znači da se smatra rizičnom za putovanja, a osim nas, crvena je praktično i cijela zapadna Europa, dok je većina Skandinavije narančasta.

Prelazak naše zemlje iz narančaste u crvenu zonu dogodio se nakon što je broj zaraženih proteklog tjedna porastao za gotovo 50 posto pa je tako ovu srijedu u Hrvatskoj bilo 1237, a tjedan dana prije 805 novih slučajeva.

18. travanj 2024 19:02