StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPočetak 7. rujna

Upute za početak nastave: sva djeca od 1. do 4. razreda u učionicama su bez maski, od 5. do 8. i u srednjim školama sve ovisi o razmaku među đacima

Piše šibenski.hr
24. kolovoza 2020. - 15:36

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u tijeku je predstavljanje Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Nastava počinje 7. rujna.

Upute predstavljaju ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Osnovno je pravilo da u školu ne ide dijete koje ima simptome, u samoizolaciji je ili ima covid-19. Distanca, osobna higijena i redovito provjetravanje prostora je važno. 

Predlažu dvostatnu ili trosatnu nastavu ili u smjenama, kao i da nastava ne počinje u isto vrijeme, izvijestila je Pavić Šimetin, prenosi N1. 

Maske su obavezne u nekim situacijama u školi, a mora se i odrediti prostor za djecu koja pokažu simptome i trebaju pričekati roditelja.

Međusobna komunikacija osoblja isto uz maske, kao i za pomoćnike u nastavi. Obavezne su za učenike od 5. razreda osnovne škole i srednjih škola, a isto se odnosi na nastavnike, ako se ne uspije postići u učionici razmak od dva metra. 

Djelatnici bi maske trebali nositi cijelo vrijeme. 

Apelira se na roditelje da mjere temperaturu djeci prije odlaska u školu. Od prvog do četvrtog razreda i predškolsku dob roditelji moraju voditi evidenciju temperature.

Smatra se da samo izrazito osjetljve osobe ne smiju raditi u vrtićima i školama dok oni s kroničnim bolestima mogu, ali im preporučuju nošenje maski. 

Ministar Fuchs zahvalio se HZJZ-u i svim ljudima koji su bili u Savjetu. "Sukus svega skupa je u osnovnoj školi razlika između provođenja nastave od 1.-4. razreda, oni pohađaju školu u balončiću, ulaze integralno u razred, u razredu su cijelo vrijeme, ne izlaze pod odmorom van, kontrolirano odlaze u sanitarne čvorove, formira se izdbovjena kohorta koja u najvećjoj mogućoj mjeri omogućava da nema miješanja. 

Sva djeca su u razredu bez maski i njihova učiteljica je bez maski. Postoji mogućnost dolaska učitelja sa strane u segmentima izborne nastave, onda u razred takav nastavnik može ući i držati predavanje s maskom. Nema spajanja djece iz drugih razreda i formiranja zajedničkih grupa. 

Od 5.-8. razreda iste su epidemiološke mjere, razred se dijeli po pola kako bi se osigurao razmak, ako je to nemoguće onda učitelj i učenici imaju maske. 

U srednjim školama nošenje maski ovisno o distanci među učenicima.  

Fuchs kaže da je u pripremi i opširniji dokument koji razrađuje sve scenarije, kako bi olakšali ravnateljima i djelatnicima škola. Sutra će putem Skypea razgovarati s ravnateljima i najavio je call centar u MZO-u.

Na pitanje oko toga tko će osigurati maske za djecu Fuchs odgovara da je dosta osnivača reklo da će nabaviti. Očekuje da se osnivači oko toga potrude, a ako zapne uskočit će MZO. "Platnena maska dođe oko osam kuna, ja bih za dijete uzeo četiri maske, nije to preveliki problem, ali pomoći ćemo kao ministarstvo", rekao je ministar, prenosi N1.

Vezano za stručnu praksu osnovni postulat je da se učenici pridržvaju epidemioloških mjera.

19. travanj 2024 18:41