StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpravila za osnovce

Upozorenje dr. Ivane Pavić Šimetin, zamjenice ravnatelja HZJZ-a: Roditelji, ne varajte, mjerite djeci temperaturu prije škole!

Piše Marina Karlović-Sabolić
5. studenog 2020. - 10:26
Ivana Pavić Šimetin priznaje da su joj se obraćali roditelji koji ne žele djeci mjeriti temperaturuŽeljko Puhovski/Cropix

Izdane su detaljne upute. U njima praktično opisane sve situacije. Precizno je naloženo što se u školama treba, a što ne smije raditi. No, nedoumice i dalje postoje.

U nekim školama u Splitu, primjerice, nitko nije obavijestio roditelje djece nižih razreda osnovne škole da u bilježnicu svaki dan upisuju izmjerenu temperaturu djeteta. U drugoj školi roditelji su dužni upisivati temperaturu u posebnu tablicu. A učenici svaki dan na početku nastave o tome obavještavati svoje učitelje.

Dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, liječnica je školske medicine pod čijom su palicom i nastale epidemiološke upute školama i dječjim vrtićima. Ona je za Slobodnu Dalmaciju razriješila sve dileme.

- U uputama za prva četiri razreda osnovne škole i vrtiće napisali smo da roditelji trebaju svaki dan djeci izmjeriti temperaturu i upisati je u bilježnicu. Učitelji razredne nastave i odgojitelji to svaki dan trebaju provjeravati. To je nešto što apsolutno treba raditi. Čak razmišljamo da tu mjeru proširimo na sve osnovnoškolce i srednjoškolce - ističe dr. Pavić Šimetin.

Važna obveza

Moguće je, ističe naša sugovornica, da neke škole to nisu radile jer su možda imale otpore roditelja pa su od toga odustale. No to, upozorava ona, piše u uputama, i to škole moraju provoditi.

- To jasno stoji u uputama koje smo izdali 24. kolovoza, ali i onima koje smo dali još na proljeće - poručuje dr. Pavić Šimetin.

Svjesna je da neki roditelji, koji se ne slažu s takvom mjerom, mogu nastaviti ne mjeriti temperaturu i u bilježnicu upisivati izmišljene iznose.

- Bez obzira na takve pojedinačne slučajeve, smatram da ova mjera povećava odgovornost roditelja. Oni možda mogu zaboraviti djetetu izmjeriti temperaturu, no obveza da temperaturu upisuju u bilježnicu svakog ih dana podsjeća da to trebaju napraviti. Ova mjera zahtijeva doista minimalan angažman, ne traži nikakve dodatne resurse, a može imati velik učinak u sprječavanju širenja epidemije – poručuje zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Igra na povjerenje

Priznaje da su se i njoj obraćali roditelji koji se nisu slagali s tom mjerom niti su željeli djeci mjeriti temperaturu.

- Neki od njih su mi čak i izrijekom rekli da oni mogu upisati neku izmišljenu temperaturu. Naravno, svatko može varati ako želi. Ako dijete ima temperaturu, može mu dati lijek za snižavanje temperature pa u školu može doći bez nje. No, u cijelom sustavu idemo na povjerenje s građanima, a ne na to da će netko varati. Ova mjera definitivno povećava odgovornost roditelja u ovoj situaciji i zato je planiramo proširiti i na cijelu osnovnu te srednju školu - zaključuje dr. Ivana Pavić Šimetin.

Stariji učenici sami sebi mjere

'Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Učenici starije dobi sami mjere temperaturu. Učenici viših razreda, a posebno punoljetni učenici, mogu samostalno mjeriti tjelesnu temperaturu.

Djeci rane i predškolske dobi, učenicima od 1. do 4. razreda OŠ, kao i učenicima s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, preporuka je da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu Stariji učenici sami sebi mjereupiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu roditelj/dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgojitelj/učitelj svakodnevno provjerava.'

25. travanj 2024 01:51