StoryEditorOCM

Ministrica Nina Obuljen Koržinek o velikom glumcu: Mustafa Nadarević živio je svoj životni poziv glumeći jedinstvenom energijom i snažnim izrazom

Piše Hina
22. studenog 2020. - 16:59

NOVO

 Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju sućut u povodu odlaska Mustafe Nadarevića, poručujući da je taj velikan hrvatskoga glumišta svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba, a njegov odlazak ostavlja duboku prazninu.

"Brojne generacije poštovatelja pamtit će ga po različitim ostvarenjima – dramskim, filmskim i televizijskim − ali prije svega kao umjetnika jedinstvene energije i snažnog izraza koji je u pravom smislu riječi živio svoj životni poziv. Smrt Mustafe Nadarevića, legendarne figure hrvatskoga glumišta, najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava i cijela hrvatska kulturna javnost u kojoj ostavlja duboku prazninu", stoji u sućuti.

Nadarević je, navodi se u sućuti, svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba te je svoj zavidni glumački talent ostvario u širokom dijapazonu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a ostat će upamćen u domaćem i stranom repertoaru po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola. No, izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira uloge i u filmskom i televizijskom mediju.

"Fascinira virtuoznost kojom se kretao kroz različite dramske žanrove, lakoća kojom je uspješno ostvarivao uloge različitih dramskih predznaka i autentičnost glumačkog izričaja koja je svakoj njegovoj interpretaciji davala životnost i uvjerljivost. Za svoja iznimna ostvarenja Mustafa Nadarević nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo", kaže se u sućuti ministrice kulture i medija.

PRIJE

Nakon duge i teške bolesti u 77. godini umro je je glumac Mustafa Nadarević, potvrđeno je u nedjelju medijima iz kruga obitelji.

Rođen je u Banja Luci 1943. , a glumu je diplomirao 1967. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Karijeru je počeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1969. do odlaska u mirovinu 2011. zagrebačkoga HNK-a.

Glumio je i u Dramskome kazalištu Gavella, Kerempuhu, riječkom i splitskom HNK-u te na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

Prve velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima, ali i na stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Publika će ga pamtiti i po brojnim ulogama u televizijskim filmovima i serijama. Posebno je zapažena ona ujaka u Kusturičinom filmu 'Ocu na službenom putu'. Ostat će zapamćen i po ulogama u filmovima 'Miris dunja', 'Već viđeno', 'Glembajevi', 'Praznik u Sarajevu', 'Gluvi barut' i drugima.

Publika će ga pamtiti posebno i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji 'Lud, zbunjen normalan' koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo za 2016.

26. travanj 2024 22:10