StoryEditor
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER

‘Umrla osoba od 40 godina, nije imala drugih bolesti. Imamo potvrđena i dva slučaja njujorškog soja‘

Piše šibenski.hr
1. ožujka 2021. - 11:43
ilustracijaMarko Todorov/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj. Sveukupno broj pozitivnih od 25. veljače 2020. do danas je 243064 osobe. 64 ljudi je na respiratoru, u odnosu na prethodni dan to je 9 novih. U posljednja 24 sat zaprimljene su 63 osobe, a otpuštene 23. Oporavilo se  234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U protekla 24 sata imamo 11 preminulih što daje ukupnu brojku od 5537 preminulih osoba od početka epidemije. Najmlađa preminula osoba je u dobi od 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine. U samoizolaciji je 14074 osobe. S 27. veljače utrošeno je 213 068 doza. Procijepljeno je 153085 osoba.  S dvije doze je cijepljeno 59983 osobe, s jednom dozom 93102 osobe  - kazala je Vera Katalinić-Janković.

- Danas imamo 91 novoregistrirani slučaj obolijevanja od covida-19, prije tjedan dana imali smo 72 novooboljele osobe, a tjedan prije toga 15.2. imali smo 68 novooboljelih. Imali smo ukupno 3047 novooboljelih, dok je u tjednu 16.2. do 22.2. bilo 2292 što znači da smo na tjednoj razini ostvarili porast broja novooboljelih od 32,9 posto. Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku na 100 stanovnika, 14-dnevna stopa je 130,6. Najniža je u Istri, 30,7 a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj 395,2. Ako pogledamo incidenciju u EU, naša trenutna incidencija dijeli treće mjesto s Njemačkom, a bolju i nižu imaju Finska i Danska dok sve ostale zemlje imaju višu incidenciju. Naša stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto na ljestvici zemalja EU što se tiče ovog pokazatelja. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Moderna, 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi - kazao je Krunoslav Capak.

- Danas ćemo predstavili središnju nacionalnu platformu, sustav prijavljivanja građana za cijepljenje. Uz sve dosadašnje modalitete prijava svi građani RH moći će koristiti sustav za prijavljivanje putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr. Aktiviranjem ovog sustava RH se svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme koje vode brigu o cijepljenju. Vjerujem da ćemo ovim činom osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta u RH. Ova središnja platforma ima višestruke prednosti. Ona koristi više kanala prijave i komuniciranja s građanstvom, kao i formiranje središnjeg evidencijskog sustava. Poslovni proces podijelili smo na pet faza. Prvo je iskazivanje interesa i da je predbilježba moguća u ordinacijama obiteljske medicine, putem pozivnog centra na broj 0800 0011, što će biti objavljeno, zatim putem javnog weba kada će građani otvarajući tu internetsku stranicu moći ulogirati se i prijaviti se za cijepljenjem upisivanjem OIB-a ili MBO-a. Iz svih tih radilišta će se izvršiti upis u središnji evidencijski sustav u kojem će biti pohranjeni svi građani RH koji su iskazali interes za cijepljenje  - kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Važan je i sustav e-naručivanja koji će povlačiti određeni broj građana po različitim prioritetima u onim količinama u kojima će pristizati cjepivo - kazao je.

Kazao je da kronični bolesnici imaju prednost te da sustav e-naručivanja mogu kontaktirati direktno. 

- Koristili smo postojeće zdravstvene aplikacije i mehanizme djelovanja, jedan opsežan zadatak usklađivanja svih funkcionalnosti koji je priveden kraju. Ovakav način prijave uzrokovat će jednoznačnost prijave, višestruko prijavljivanje neće biti moguće kao što smo razvili modela da se isključe imena koja ne postoje u registru pacijenata HZZO-a. Kada budemo imali veći broj građana koji su cijepljeni, sustav će omogućiti nadzor nad cijepljenjem građana. Vidjet ćemo koliko je građana u kojoj županiji cijepljeno - kazao je Beroš te ponovio na koji se način sve može prijaviti za cijepljenje.

- Nakon prijave dobi se automatski generirana informacija o mjestu i terminu cijepljenja. To će ovisiti o količini cjepiva koje će u budućnosti stizati. Građani mogu očekivati mail da su naručeni, a onda će dobiti i obavijest kad će točno biti cijepljeni. Ovo je složeni sustav i predvidjeli smo u drugoj fazi dodati još jedan način prijavljivanja kroz sustav e-građanin, a to će se implementirati u drugoj fazi - kazao je Beroš. 

- Tijekom prve faze kada se cijepljenje vršilo u bolnicama, ovakav način prijavljivanja nije bio nužan. U drugoj fazi kada se cijepe određeni prioriteti tek se sagledavala mogućnost njegove upotrebe, ali će on puni zahvat doživjeti u trećoj fazi kada će svi građani moći iskazati iskaz interesa za cijepljenje - kazao je Beroš. 

Capak je komentirao nove sojeve i koliko je zabilježeno slučajeva britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja. 

- Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-eve obavijesti o novim sojevima osam potvrđenih UK sojeva koje nam je potvrdio španjolski laboratorij što je HZJZ uputio uzroke tamo. Tri UK soja je potvrdio kolega Kurolt u Infektivnoj klinici. Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca. Završile su karantenu, nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16.2., prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a - kazao je Capak. 

- Ako mogu samo dodati, što je poruka iz statistika, ne samo mi ovdje nego i cijela Europa poziva građane da ovo nije trenutak kad bi se moralo ići na putovanja koja nisu esencijalna u smislu poslovanja, pogotovo u krajevima u kojima je dokazano prisustvo novih varijanti virusa. Svako takvo putovanje, a vidimo da je južnoafrički soj došao s istih putovanja u određenu afričku zemlju je rizik za širenje novih varijanti virusa, čime se otežava ukupna naša borba s ovom pandemijom - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Capak je otkrio i koliko doza cjepiva stiže u RH. 

- Ovaj tjedan stiže 23400 doza Pfizera i do kraja tjedna će doći 7200 doza AstraZenece, s time da je ova isporuka AstraZenece koja je trebala biti četvrti tjedan veljače stigla danas. Ako računamo AstraZenecu u drugi mjesec, onda nam je ukupno do kraja drugog mjeseca došlo 315870 doza cjepiva, od toga 179 tisuća Pfizera, 33600 Moderne i 103200 AstraZenece. Do kraja trećeg mjeseca bi trebalo doći 426657 doza sve tri vrste cjepiva. Po sadašnjem planu isporuke to čini da bi od početka isporuke, od kraja 12. mjeseca do kraja 3. mjeseca nam trebalo ukupno doći 742527 doza cjepiva - kazao je Capak. 

Komentirao je i kakav je njujorški soj i hoće li oni koji dolaze iz Afrike u Hrvatsku morati u karantenu ako imaju negativan PCR test. 

- Malo znamo o njujorškom soju. Prvi napisi su se počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. Ono što do sada znamo da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže kao i ostale varijante. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, vrijede ista pravila, one su za nas treće zemlje i moraju imati 48-satni negativan PCR - kazao je Capak. 

13. travanj 2021 05:50