StoryEditorOCM

Umirovljenicima stiže najavljena ‘povišica‘ penzije, a uz nju stižu i zaostaci za prošle mjesece. Nije puno, ali veseli; evo o kojem je datumu riječ

Piše šibenski.hr
4. travnja 2022. - 20:24

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uskladio je još od 1. siječnja mirovine prema rastu potrošačkih cijena i prosječne plaće u prethodnom polugodištu. Umirovljenicima će to donijeti samo 2,24 posto veće mirovine u travnju za ožujak, a bit će im isplaćeni i zaostaci “povišice” za siječanj i veljaču.

Mirovina hrvatskih umirovljenika raste za 2,24 posto. Aktualna vrijednost mirovine od 1. siječnja 2022. iznosi 73,13 kuna. Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja prema promjenama indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće u prethodnom polugodištu, piše Mirovina.hr. 

Na prosječnu mirovinu od 2.648 kuna riječ je o oko 60 kuna više. Dakle, prosječnom korisniku mirovine umirovljenička će primanja po novom iznositi oko 2.708 kuna. Uz toliko uvećanu mirovinu za ožujak, dobit će i zaostatke usklađivanja za siječanj i veljaču.

To znači da će prosječan umirovljenik dobiti 60 kuna veću mirovinu, ali će u travnju sa zaostacima dobiti trostruko, odnosno 180 kuna više nego u ožujku. Ipak, već u svibnju bit će samo 60 kuna u plusu za svaki daljnji mjesec.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će mirovine za ožujak biti isplaćene u petak, 8. travnja.

Ono što je sporno kod ovog usklađivanja jest da mirovine, unatoč povećanju, sve više zaostaju za rastom cijena koje su najviše rasle upravo ove godine. No, čak i ako se gleda prethodno polugodište, potrošačka je košarica od sredine 2021. godine poskupjela čak 15 posto pa je, uz daljnje poskupljenje energenata i hrane, posve jasno da povećanje od 2,24 posto to ne može nadoknaditi.

Oni koji imaju najmanje mirovine, dobit će najmanju povišicu i obrnuto pa će se one tako kretati od 7 kuna na mirovine do 500 kuna do 235 kuna na saborske mirovine pa i više.

Slaba utjeha je da će dio umirovljenika u ovom mjesecu dobiti još dvije novčane injekcije uz povišicu mirovina sa zaostacima, energetski dodatak i uskrsnice, zaključuje Mirovina.hr. 

 

19. travanj 2024 10:50