StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdoznajemo detalje

Ukrajinski vojnici bi na obuku dolazili u Hrvatsku, a HV bi oformio i mobilne timove instruktora?

Piše Krešimir Žabec/JL
18. listopada 2022. - 15:29

Europska unija pokrenut će vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriju pojedinih članica Europske unije, objavio je jučer nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell.

Prema neslužbenim informacijama, za sada su Poljska i Njemačka pristale da se na njihovom teritoriju odvija obuka. Politico pak javlja kako je i Hrvatska na jučerašnjem sastanku prijavila kandidaturu da bude zemlja domaćin obuke ukrajinskih vojnika.

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj bi se provodila obuka borbenih spasitelja i instruktora te dijela pripadnika inženjerije.

Također, kako saznajemo, razmatra se i mogućnost, da zapovjedništvo Hrvatske vojske formira nekoliko mobilnih timova instruktora koji bi ukrajinske vojnike obučavali izvan Hrvatske. U tom slučaju hrvatski instruktori bi obučavali ukrajinsko pješaštvo i topnike.

Za sada nisu detaljno razrađeni planovi pa još uvijek nije poznato kada bi obuka počela, koliko bi ukrajinskih vojnika zaista stiglo u Hrvatsku te koliko bi hrvatskih instruktorskih timova obučavalo Ukrajince u inozemstvu.

02. svibanj 2024 21:36