StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpopuštanje od uskrsa

Ukidaju se covid potvrde i sve mjere za kafiće! Mijenjaju se i pravila o maskama...

Piše Ivana Krnić/JL
5. travnja 2022. - 20:04

Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Mjere, dakle, još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje.

Kako nam kažu sugovornici, gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom. Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Bolnički pokazatelji

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Prema informacijama kojima raspolažemo, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

- Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom - kaže naš sugovornik te ističe da svemu treba pristupiti s dozom opreza jer, govori, naučili smo da epidemija može biti nepredvidljiva. No, trenutna situacija ide u prilog popuštanju i vraćanju što normalnijem životu.

Dodatna popuštanja, doznajemo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

Bez teških simptoma

Unatoč popuštanjima, kažu naši izvori, ne planira se prestati upozoravati građane na mogućnost širenja zaraze, tako da će preporuka nošenja maske biti naglašena. Također, higijena i distanca te provjetravanje, kažu nam, trebala bi se poštovati. Hrvatska je većinu epidemije koronavirusa imala blage mjere, no sada su ih, prije nas, popustile brojne europske zemlje koje su imale bitno čvršći režim. Među prvima je to učinila Velika Britanija, u kojoj mjera praktički više nema. U Švicarskoj je ukinuta obveza nošenja maski u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama.

Također, deaktivirana je i aplikacija covid-19 za praćenja kontakata. Išli su i korak dalje te su ukinuli izolaciju bolesnih, ali ih vlasti ipak pozivaju da ostanu kod kuće ako imaju simptome. Popuštanje mjera opravdavaju visokom razinom imunosti populacije i dobrim stanjem u bolnicama. Ipak, odlučili su zadržati pojačan oprez još godinu dana. Maske su odbacile i Njemačka i Francuska.

U isto vrijeme, dok se mjere popuštaju, struka upozorava na novi soj omikrona, tzv. XE, za koji govore da se širi 43 posto brže od izvornog omikrona, ali, na sreću, ne uzrokuje teže oblike bolesti.

21. rujan 2023 11:25