StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetblokada prometa

Ugasi motor: Zbog visokih cijena goriva u petak prosvjed u cijeloj Hrvatskoj! Ako dođe policija, pozovite se na građanski neposluh...

Piše Anita Belak-Krile
14. lipnja 2018. - 21:48

Vozači kojima je prekipjelo plaćati skupo gorivo, a okupili su se u građanskoj inicijativi "Stop rastu cijena goriva" pozvali su vozače da u petak u 17 sati, na deset minuta automobilima blokiraju promet.

Dvojica članove inicijative Damir Kristijan Rogina i Vedran Franc danas su došli ispred zgrade Vlade i poručili da zadnje pojeftinjenje goriva od nekoliko lipa nije dovoljno, jer je cijena barela nafte pala.

– Ovim prosvjedom želimo ukazati da su državni nameti na gorivo preveliki. Pozivamo sve širom Hrvatske da nam se pridruže u prosvjedu protiv visokih trošarina. Cijena na koju bismo pristali je devet kuna – napominje Rogina.

Očekuju da će se i Vlada oglasiti, a ne udovolji li njihovim zahtjevima u roku od 14 dana, organizirat će drugu akciju koja neće biti tako mirna kao ova.

Iako je policija informirana, prosvjed nije prijavljen jer se, napominje Rogina, radi o spontanoj akciji.

– Nema klasičnih punktova. Staneš u 17 sati tamo gdje se nađeš, ugasiš auto na deset minuta, upališ sva četiri žmigavca i odeš na kavu – rekao je Rogina.

Organizatori uvjeravaju kako imaju na Facebooku velik odaziv i mole vozače da se u petak drže pravila, odnosno da omoguće nesmetan prolaz policiji, hitnoj pomoći i vatrogascima.

Također, sudionike prosvjeda mole da ne ulaze u konflikte s drugim vozačima, da ne rade incidente, a ako dođe policija, da se pozovu na građanski neposluh.

– Ne vjerujem da će biti nekih incidenata. Ova država i ovaj narod 27 godina se sustavno pljačkaju. Tih deset minuta zapravo ne znači ništa, a ako nekom smeta, neka u to vrijeme ne bude na cesti – savjetuje Rogina.

Identični prosvjedi u Srbiji, BiH i Crnoj Gori okupili su veliki broj vozača, a u susjednoj BiH je kao rezultat prosvjeda došlo do pada cijene goriva. U Beogradu su vozači blokirali most Gazela te autocestu prema zračnoj luci, zbog čega su se stvorile kolone duge nekoliko kilometara.

Članovima inicijative "Stop rastu cijena goriva" teško je prognozirati hoće li uspjeti najavljeni prosvjed u Hrvatskoj.

Moguće je vele, da bude i uspješniji nego onaj u Srbiji i BiH, ali je moguće i da ne uspije jer je i prije bilo masovnih Facebook najava, a na ulicu bi izišao mali broj prosvjednika.

– Vjerujem da će najmanje tisuću ljudi biti na prosvjedu, a očekujem i znatno veći broj. Kad stane jedan, stat će i oni do njega – rekao je Rogina, dodavši da se ipak ne može znati je li netko stao zato što želi prosvjedovati ili je na to bio prisiljen.

Budući da se dobar dio prometnica nadzire kamerama, nije isključena mogućnost da na kućne adrese nekima naknadno stignu kazne, ali Rogina smatra da do toga ipak neće doći.

Pozivaju i one koji nemaju svoje automobile da im se pridruže jer, kako navode, cijena goriva diktira svima život.

19. travanj 2024 10:56