StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘drugi smo u državi‘

Udruzi nezavisnih, koju predvodi šibensko-kninski župan, kuje velike planove za iduće parlamentarne izbore

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. veljače 2023. - 08:27
‘Imamo legitimitet dobiven na izborima svojim imenom i prezimenom, nemamo stranačke resurse‘, kaže društvo okupljeno oko Marka Jelića, šibensko-kninskog županaNikša Stipaničev/Cropix

Druga smo najjača politička snaga u Hrvatskoj. Računajte na nas.

To su ovoga vikenda svojim zajedničkim nastupom u Zagrebu poručili nezavisni (grado)načelnici i župani okupljeni u Udruzi nezavisnih, koju predvodi šibensko-kninski župan Marko Jelić, a koja, po svemu sudeći, kuje velike planove za iduće parlamentarne izbore.

– Imamo legitimitet dobiven na izborima svojim imenom i prezimenom, nemamo stranačke resurse, a na sceni nas drže konkretni rezultati. Ono što Hrvatskoj nedostaje su konkretne reforme. U prvom redu ona javne uprave, u kojoj stranačke iskaznice neće biti faktor zapošljavanja, kao što je sada praksa – poručilo je društvo okupljeno oko Jelića, pulskoga gradonačelnika i rođenog Splićanina Filipa Zoričića, prvog čovjeka Gline Ivana Jankovića, načelnice općine Podgora Petre Radić te gradskog vijećnika Novalje Ante Dabe.

Na panelu o reformi javne uprave okupili su niz renomiranih stručnjaka, od bivše ministrice dr. Dubravke Jurline Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu i prof. dr. Mihovila Škarice s Pravnog fakulteta u Zagrebu, do dr. Ane Marije Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Poruka je jasna. Nezavisni čelnici i župani i ostali lokalni dužnosnici pripremaju zajednički nastup i računaju na to da postanu jedno od najvećih iznenađenja idućih parlamentarnih izbora.

– Mnogi od nas počeli su se baviti politikom s vijećničke razine, pa su nakon toga postali gradonačelnici ili načelnici. Tu smo na vlastitoj koži osjetili da sadašnji sustav uopće ne favorizira nezavisnu scenu i da je jako klijentelistički ustrojen.

Suradnja s kapitalcem

U našim sredinama zbog toga su zakinuti svi, i glasači koji nas podupiru, ali i birači HDZ-a koji tu žive. To je ogroman problem za sve koji u svojim sredinama žele nešto napraviti i to bismo zajedničkim nastupom mogli promijeniti – kaže nam jedan od arhitekata okupljanja nezavisnih gradonačelnika, načelnika i župana.

Za sada se, ističe naš sugovornik, još uvijek razgovara o mogućim opcijama zajedničkog nastupa. A jedna od onih koje se spominju u političkim kuloarima je i da se nezavisnima u utrci za Sabor i Vladu pridruži i jedan kapitalac: bivši šef Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić.

Da razgovaraju s Vanđelićem, javno je ovih dana potvrdio i sam Jelić. U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju taj poznati menadžer izrijekom je spomenuo razgovore s nezavisnim gradonačelnicima.

Otvorena pitanja

No informacije iz oba tabora govore da nikakav precizan dogovor o zajedničkom nastupu na izborima još uvijek nije postignut. Vanđelić je potvrdio da ulazi u politiku, no još se uvijek ne zna ide li sam ili će na izborima nastupiti zajedno s nekim. To će pitanje, po svemu sudeći, biti još neko vrijeme otvoreno.

Iako do sada nije imao iskustva u politici, dio birača doživljava Vanđelića kao kapitalca koji bi se u političkoj utakmici mogao nositi s Andrejem Plenkovićem. Njegov je osnovni problem što ga birači mogu zamisliti kao premijera, ali što iza sebe nema jaku stranku koja bi ga katapultirala u Banske dvore.

image

Dio birača doživljava Damira Vanđelića kao kapitalca koji bi se u političkoj utakmici mogao nositi s Andrejem Plenkovićem

Boris Kovačev/Cropix

S druge strane, opozicija je – rastrgana i fragmentirana – za sada slaba da ugrozi HDZ. SDP, nekada drugu stranku u zemlji, skupo su koštali unutarstranački sukobi. Danas SDP-ovci tavore na najnižem rejtingu u povijesti. Prema posljednjem IPSOS-ovu istraživanju Crobarometar, ta je stranka na 11,6 posto. Most je na 8,6 posto. A Možemo na osam posto. Istovremeno, HDZ je na 30 posto potpore.

Postoji, međutim, jedna grupacija birača koja je u ovom trenutku neusporedivo jača od oporbe. A to su neodlučni. Čak 16 i pol posto građana još uvijek traži opciju za koju bi glasali na idućim izborima.

Tu svoju šansu vidi tzv. treći put. Bilo da je riječ o Nezavisnim županima i gradonačelnicima. Ili stranci Centar Ivice Puljka, koja je isto krenula u okupljanje poznatih imena za nastup na idućim parlamentarnim izborima.

Matematika je jasna. U uvjetima kad najjača oporbena stranka ima mizernih 11 posto potpore, na valu dobre kampanje i pogođenih poruka tih 11 posto i nije tako teško preskočiti.

Zahtjevan posao

No tu, upozorava stručnjak za politički marketing Krešimir Macan, postoji jedan problem.

– Rezultat postignut u nekom gradu ili županiji nije lako pretočiti na izbornu jedinicu. Gradovi imaju 50 tisuća birača, a izborne jedinice u osnovnoj su zamisli imale oko 400 tisuća. To je zahtjevan posao, no uz dobru kampanju i prepoznatljivu priču to nije nemoguće ostvariti – kaže Macan i pritom podsjeća na situaciju s prošlih parlamentarnih izbora, kad su se Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Fokus udružili i došli do tri parlamentarna mandata.

– Tada je Jelić iskočio zbog svjetonazorskih razlika, ali neki put treba biti i pragmatičan. Što više partnera, to je više ega na jednome mjestu, zato je to zahtjevan posao. Iako matematički ima smisla – ističe Macan.

Što se tiče Vanđelića, on podsjeća na to da za sada još uvijek nisu objavljeni rezultati istraživanja koji bi pokazali da su Vanđelića birači prepoznali kao jakog kandidata.

– To tek trebamo vidjeti. Vanđelića ljudi možda i znaju, ali još uvijek ne kao političara. Na lokalnoj razini birači znaju Jelića, ali parlamentarni su izbori sasvim druga priča. Ako će izbori biti dogodine u ožujku, kao što se sada puštaju probni baloni, treba na vrijeme početi graditi tu nacionalnu prepoznatljivost.

Nije dovoljno samo biti protiv, važno je i ponuditi alternativu – objašnjava Macan i procjenjuje da bi Vanđelić, ako okupi jaka imena, u Zagrebu mogao doći do tri ili četiri mandata.

On se slaže s ocjenom da pakt nezavisnih lokalnih čelnika i Vanđelića u komunikacijskom smislu može biti treći put.

– Oni nisu niti lijevo niti desno. HDZ je u centru, desnica je zauzeta, a prostor na ljevici dijelom je otvoren. Uz to, neodlučnih je gotovo 17 posto. To su glasovi koji su fragmentirani i koje netko može pokupiti – zaključuje Macan.

Sad je samo pitanje tko će u tome uspjeti. I hoće li to iznjedriti neku novu snagu na političkoj sceni. Ili će se neodlučni birači prikloniti već postojećim opcijama: HDZ-u, SDP-u, Mostu ili platformi Možemo, i na taj način podebljati njihov izborni skor. 

16. travanj 2024 08:33