StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPouka učiteljima

Učiteljica skinula masku dok je čitala naglas gradivo i zarazila prva dva reda učenika, koji su potom zarazu prenijeli na ostatak razreda i obitelji!

Piše Anita Belak Krile/SD
29. kolovoza 2021. - 18:24

Necijepljena učiteljica u osnovnoj školi koja je na satu skinula masku kako bi čitala učenicima na kraju je zarazila više od polovice djecu u učionici, a kasnije su se od njih zarazilo i ostatak razreda te dio članova njihovih obitelji - izvijestili su dužnosnici javnog zdravstva Kalifornije, a prenosi CNN.

 „Upravo ovaj loš primjer pokazuje kako je jednostavno potkopati sve epidemiološke napore kojim se štite djeca budući nisu cijepljena, izjavila je ravnateljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr. Rochelle Walensky.

 Učiteljica je došla na posao iako je imala simptome Covida-19, objavio je lokalni tim Zavoda za javno zdravstvo u tjednom izvješću CDC-a. Nastavnica je, navode, pretpostavila da simptomi koje osjeća ukazuju na alergiju, a ne na korona infekciju. U učionici se od 22 učenika u prvom mahu zarazilo njih 12, od kojih je desetero sjedilo u prva dva reda.

Škola je, kako navodi CNN zahtijevala od nastavnika i učenika da stave maske dok su u zatvorenom prostoru, a razgovori s roditeljima zaraženih učenika sugerirali su da je pridržavanje smjernica za nošenje maski i distanciranje učenika u skladu s preporukama CDC-a. Naknadno se, međutim utvrdilo da je učiteljica skidala masku dok je naglas čitala gradivo.

U lancu zaraze inficiralo se na koncu 27 osoba. Na sreću, nitko od njih završio u bolnici niti je imao ozbiljnije posljedice.

CDC je istaknuo ovaj slučaj kao primjer kako škole trebaju slijediti sve preporuke ako žele zaštititi učenike i osoblje.

CDC-ove smjernice za škole navode cijepljenje kao mjeru broj jedan za zaštitu od COVID-a .

"Cijepljenje je vodeća javnozdravstvena preventivna strategija za okončanje pandemije. Promicanje cijepljenja može pomoći školama da se sigurno vrate učenju u učionicama, kao i izvannastavnim aktivnostima i sportu", kaže se u smjernicama.

Djeca mlađa od 12 godina ne ispunjavaju uvjete za cijepljenje, a CDC podcrtava važnost naputka da se odrasli oko njih cijepe kako bi ih zaštitili.

Doktorica Lisa Santora, zdravstvena dužnosnica u Kaliforniji ponovila je kako od početka godine pozivaju učitelje na cijepljenje, ali napominje kako mnogi to nisu učinili. Podsjetila je i kako je 90 posto zaraženih u ovom području, koji su na liječenju u bolnicama zbog korone, necijepljeno te da su mnogi u dobi od 30 do 50 godina.

24. travanj 2024 23:00