StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPobjednici kviza

Učenici šibenske Gimnazije Antuna Vrančića najviše znaju o novcu - za nagradu putuju u Bruxelles

Piše Šibenski.hr
20. ožujka 2018. - 13:44

Učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz 1. a razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu koji se održao prošlog petka putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

Dvojica učenika iz tog pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018. U Bruxellesu će se natjecati 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja. 

Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018. u 13:00 sati, pristupilo je 262 timova i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske.

Drugo mjesto pripalo je učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba, a treće mjesto podijelili su timovi Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova i Gospodarske škole iz Varaždina. Četvrto mjesto osvojio je tim učenika Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca - Područna škola Druškovec, a peto mjesto zauzeo je tim iz 1. razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena.

Kviz je održan povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Za natjecanje, prijavljeni su 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

“Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja pitanja, a prema točnim odgovorima svih razreda i timova vidljivo je da su se naši učenici dobro pripremali za kviz i da učenje o novcu nije blisko prvenstveno učenicima ekonomskih usmjerenja već i svim ostalim školarcima, neovisno koji su smjer školovanja odabrali. Mladi žele učiti i steći financijske vještine o novcu, ako im to prezentiramo na moderan te jednostavan način i u natjecateljskom okruženju”, mišljenja je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, dodatno naglasivši da sada predstoji priprema naših najboljih natjecatelja za europsko finale.

“Vjerujemo da imamo veliku priliku biti u utrci za najbolje rezultate jer vidimo velik entuzijazam i želju mladih Šibenčana da uz najvišu razinu znanja predstave našu zemlju u što boljem svjetlu”, naglasio je Adrović.

19. travanj 2024 09:16