StoryEditor
Hrvatska i svijetPRVA OVOGODIŠNJA ŽRTVA GRIPE U HRVATSKOJ

U Zagrebu umro muškarac: liječnici otkrili koliko je ljudi do sada zaraženo i kad slijedi vrhunac epidemije

Piše jutarnji.hr
2. siječnja 2020. - 20:42

Sve je više oboljelih od gripe. Evidentirano je 848 zaraženih te jedan smrtni slučaj u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, javlja HRT.

- Kod jednog pacijenta u starijoj životnoj dobi s brojnim popratnim bolestima ali i gripom tako da to nije neočekivano, rekao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su još četiri smrtna slučaja, no zasad nije potvrđeno da su uzrokovana gripom. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu ova je bolest za krevet prikovala 20 pacijenata. - Pet pacijenata je na odrasloj i dječjoj intenzivnoj njezi, jedan je na aparatu za umjetno disanje, a jedna pacijentica je na umjetnim plućima, dodaje Puljiz.

U čekaonicama sve veće gužve, broj oboljelih raste. Evidentirano je 878 zaraženih, a vrhunac gripe očekuje se potkraj mjeseca i početkom veljače. - Nekakav vrhunac možemo očekivati krajem ovog mjeseca, odnosno početkom veljače. Posljednja dva tjedna bilježimo povećan broj oboljelih, rekla je epidemiologinja Zvjezdana Lovrić.

Poslužiti bi trebalo i cjepivo jer dominira virus influence A, podtip H1N1. - To je bio jedan od sojeva u samom cjepivu protiv gripe, tako da možemo očekivati da će učinkovitost biti veća odnosno soj je pogođen koji je prisutan u samom cjepivu, dodaje Lovrić.

Pranje ruku i izbjegavanje zatvorenih prostora i gužvi najbolja su prevencija i put do zdravlja.

18. svibanj 2021 08:48