StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuz najviše počasti

U Zadru održan posljednji ispraćaj poginulog pilota Marka Novkovića: ‘Za tako kratko vrijeme ostavio si toliko snažan trag...‘

Piše Hina
12. svibnja 2020. - 18:10

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića, koji je poginuo u padu školskoga vojnog aviona ZLIN-242L, održan je u utorak uz najviše vojne počasti na groblju u Zadru.

Od Marka Novkovića su se oprostili njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Svečani ispraćaj počeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Obred je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske ocu poginulog Marka Novkovića.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Marka su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina "Krila Oluje", čiji je član i on bio, njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

"Hvala za sve po čemu si bio jedinstven i neponovljiv. Za tako kratko vrijeme ostavio si toliko snažan trag i postao naš prepoznatljivi znak. Možda si htio imati svu slobodu leteći na nebu. Naši pilotski koridori kao da su ti bili prekratki", riječi su kojima se od natporučnika Novkovića oprostio zapovjednik 392. eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić.
Natporučnika Novkovića ispratila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Nakon pokopa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži služena je sveta misa zadušnica.

25. rujan 2023 11:31