StoryEditor
Hrvatska i svijetGrad koji se užasava zalaska sunca

U Vrgorcu se ne spava mirno, puno je krijumčara i migranata, ovoga vikenda su pokušali ukrasti nekoliko automobila!; 'U neku uru me zovu iz policije da mi je Opel prevrnut na krovu u Velikom Prologu, ostao sam šokiran'

27. listopada 2019. - 18:45

Izjava Zdravke Borasa, ministra unutarnjih poslova Zapadno-hercegovačke županije o migrantskoj krizi koja iz dana u dan dobiva zamah u tom djelu Hercegovine, "kako građani trebaju ključat svoje kuće i automobile“ dočekana je s malom dozom podsmjeha u Zapadnoj Hercegovini, proteklih dana.

Posebno, kad takve riječi dolaze od jednog visoko pozicioniranog policijskog dužnosnika, od kojeg se očekuje da ponudi neke konkretne mjere kako bi se zaustavio migrantski val koji zapljuskuje ovaj dio Hercegovine i Hrvatske koji se na njega naslanja.

No, da i policija na neke stvari sve manje može utjecati dokaz je burna noć sa subote na nedjelju u Vrgorcu. Migranti u posljednje vrijeme svakodnevno iz Ljubuškog prelaze granicu prema Vrgorcu i Hrvatskoj, neki sami, a neki uz pomoć sitnih kriminalaca i krijumčara.

Prije dva mjeseca provalili su u dvije napuštene obiteljske kuće u Crvenog Grmu i napravili ogromnu štetu, vlasnici su ostali šokirani kad su vidjeli što su napravili. I upravo iz Crvenog Grma i Prologa preko polja ili brdskim stazama prelaze granicu do Velikog Prologa i Hrvatske.

Kad uđu u Hrvatsku pokušavaju se dokopati autoceste A1.

U subotu navečer 25-godišnji sirijski državljanin s biciklom je prešao hrvatsku granicu, za sad se ne zna je li preko polja ili nekom cestom, i 300-ak metara od graničnog prijelaza Orahovlje(BiH)-Orah(Hrvatska), ispred obiteljske kuće u Orahu ukrao „Opel astru“.

I s tim vozilom se uputio po dio ekipe koja ga je čekala negdje oko Velikog Prologa. No, nije uspio stići do njih, jer je u međuvremenu vidio policijsku patrolu i udario u brdo, te se prevrnuo na krov i uništio automobil. U toj nesreć,i kako neslužbeno doznajemo, prošao je bez ogrebotina. U ovom trenutku djelatnici PP Vrgorac nad njim provode kriminalističko istraživanje.

- Gosti su mi bili u kući, sjedili smo i pričali kad me u neku uru zovu iz policije da mi je automobil prevrnut na krovu u Velikom Prologu, ostao sam šokiran.

Odmah sam izašao ispred kuće kad vidim nema automobila, gdje je bio parkiran ostavljen bicikla. Kako su mi rekli u policiji 25-godišnji Sirijac išao je na Veliki Prolog pokupiti ostale, no vidio je policijsku patrolu i od straha udario u brdo i okrenuo se na krov- kazao nam je vlasnik automobila, zamolivši nas da s njegovim imenom ne idemo u javnost.

U međuvremenu jedna skupina migranta pokušala je u samom centru Vrgorca, 100-ak metara ispod Policijske postaje Vrgorac, u ulici fra Ivana Rožića ukrasti kombi od poznatog majstora Stipe Ercega.

- Nevjesta je bila na balkonu, mislim da je to bila iza 22 sata čula je galamu i lavež pasa. Pogledala je na ulicu kad njih 5-6 pokušava provaliti u moj kombi. Dok smo mi pozvali policiju i dok su oni došli, oni su pobjegli prema groblje, te dalje prema Rastoku u šumu- otkrio nam je Erceg.

Neslužbeno doznajemo kako je ista skupina pokušala ukrasti kombi i u jednoj građevinskoj tvrtki, no kad su vidjeli noćnog čuvara pobjegli su.

Prije četiri mjeseca, samo par stotina metara dalje, migranti su ukrali „mercedesa sprintera“ vrijednog 100.000 kuna, na sreću vlasnik ga je pronašao u Čakovcu, gdje su ga i ostavili.

Kako i na koji način stati ovome na kraj, svi se pitaju u Tinovu gradu. Jedno je sigurno, stanovnici Vrgorca i Vrgoračke krajine mirno i bezbrižno više ne spavaju.

item - id = 630192
related id = 0 -> 1146888
related id = 1 -> 1147435
04. prosinac 2021 21:30