StoryEditor
Hrvatska i svijetTEŠKA SITUACIJA

U Varaždinskoj bolnici u zadnja 24 sata preminulo 10 osoba: ‘Mi smo u ratnom stanju‘

Piše šibenski.hr
25. studenog 2020. - 10:21
Pacijentima se pune i šatori ispred varaždinske bolniceŽeljko Hajdinjak/Cropix

Otkazana je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljena za 11 sati. Istodobno, iz Varaždinske županije stižu alarmantne informacije.

Ravnatelj bolnice u Varaždinu Nenad Kudelić rekao je na konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata umrlo 10 COVID pacijenata, a da više od 70 posto pacijenata na respiratoru u Varaždinu umre, javlja Dnevnik.hr. "Mi smo u ratnom stanju! Izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel", izjavio je. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" rekao je da je varaždinska bolnica u teškoj situaciji te je u njoj hospitalizirano oko 200 oboljelih od COVID-a. Naglasio je da se pacijenti počinju hospitalizirati u priručne objekte, odnosno šatore.

Luetić, koji je danas posjetio bolnicu u Varaždinu, dodao je da sama ta situacija govori o problemu s epidemijom COVID-a u hrvatskim bolnicama.

- Mi smo u onoj crvenoj zoni, rekao bi da smo "vrištećoj crvenoj zoni" i svi trebaju jasno znati o čemu se ovdje radi. Dakle, liječnici, zdravstveno osoblje rješava posljedicu epidemije, no, uzroci, priljev pacijenata i dalje je jednako visok te se treba poraditi na priljevu pacijenata u zdravstvene ustanove, poručio je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodao je kako su Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija među najugroženijim županijama pa tako i njihove bolnice. Dodao je da je i Grad Zagreb u sve težem epidemiološkom položaju, te se boji da Hrvatska kreće prema negativnom smjeru epidemije.

Blažinkov: Stanje u bolnicama alarmantno

Doktor Željko Blažinkov iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika kazao je da je stanje u bolnicama alarmantno te da su intenzivistički odjeli popunjeni, a broj respiratora limitiran.

Dodao je da je većina bolnica reorganizirala posao tako da su redoviti smještajni kapaciteti prenamijenjeni za oboljele od COVID-a. Ako se ne smanji priljev pacijenata, nastat će, kaže, veliki problem sa smještajem i liječenjem bolesnika. Istaknuo je da su šatori posljednje rješenje, a smatra da će posebni problem stvarati liječenje teže oboljelih.

"Treba promijeniti politiku prema COVID-u"

Blažinkov je poručio da treba promijeniti sadašnju politiku prema COVID-u te uvesti određene mjere da ne dođe do najgoreg scenarija. Dodao je da je  Hrvatska udruga bolničkih liječnika otvorenim pismom upozorila da je stanje u bolnicama puno lošije nego što se prezentira javnosti te da je priljev pacijenata golem.

Ako se mjere uvedu ovog trenutka, one će se, ističe, vidjeti tek za dva do tri tjedna, a brojevi oboljelih svakodnevno su veliki te će Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite u jednom trenutku trebati reći gdje će se i kako oboljeli liječiti.

"Hrvatska postaje Italija"

Kazao je da će u jednom trenutku trebati odlučivati tko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre. Poručio je kako se to još ne događa, ali u sljedeća dva tjedna moglo bi doći do takvih problema jer je sustav prenategnut.

Blažinkov  je kazao da mnogo osoblja izlazi iz funkcije zbog zaraze s Covidom, te neće biti medicinskog osoblja koje će moći liječiti pacijente. Naglasio je da se u većini bolnicama radi koronavirusa obustavljaju programi zbog nedostatak osoblja.

Blažinkov je naglasio kako je broj umrlih velik te je Hrvatska postala nova Italija. Dodao je da Nacionalni stožer civilne zaštite šalje ponekad dvojake poruke.

24. lipanj 2021 19:43