StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEPICENTAR POTRESA

U Starigradu kažu da je treslo kuće kao šibe, a i Zadrani su se dobro preplašili: Obula sam papuče i biži vani! Seizmolog ‘zove‘ još zemljotresa

Piše Predrag Opačić
1. studenog 2020. - 17:22
Bio sam na nekih 500 metara od epicentra potresa. Nije ovo prvi kojeg sam doživio, ali je zato najjači. Zatrese kuću kao šibu, izgleda vam kao da je u zemlji nešto puklo, kaže Zlatko Marasović, stručni šumar Nacionalnog parka Paklenica.Jure Mišković/Cropix

Stare i visoke zgrade su podrhtavale, nekim su Zadranima poletjele i stvari s polica, na Viru je pao jedan dimnjak, ali nije bilo ozbiljnijih posljedica potresa jačine 4,9 stupnjeva po Richteru čiji je epicentar bio pokraj Starigrada. Bukom i podrhtavanjem preplašeni ljudi izašli su na ulice, ali su se brzo i vratili.

- Bila su dva vala. Na drugom katu zgrade na Bilom Brigu treslo je toliko da sam mislila da će se sve srušiti. Obula sam papuče i i biži vani. Strašno - prepričala je jedna Zadranka svoje iskustvo potresa koji je trajao desetak sekundi, nakon čega se osjetilo novo podrhtavanje.

Ako je tako bilo u Zadru, kako je to izgledalo u Starigradu i okolici?

- Bio sam na nekih 500 metara od epicentra potresa. Nije ovo prvi kojeg sam doživio, ali je zato bio najjači. Zatrese kuću kao šibu, izgleda vam kao da je u zemlji nešto puklo. U kanjonu Paklenice je bilo nekoliko manjih odrona, ali to je tako svaki put kad se dogodi potres. Nema šteta na kućama, nema ozlijeđenih, idemo dalje - kaže Zlatko Marasović, stručni šumar Nacionalnog parka Paklenica.

- U trenutku potresa bio sam u šetnji Nacionalnim parkom Paklenica. Dosta neugodan osjećaj, bilo je dosta bučno, čula se nekakva tutnjava. Sunčano nedjeljno popodne su koristili brojni šetači, bilo je u Paklenici i penjača koji su tradicionalno tu. Srećom, brzo se smirilo, među ljudima nije bilo panike, a penjači su ubrzo nastavili s penjanjem, željeli su iskoristiti dan do kraja - prepričava nam starigradski načelnik Krste Ramić.

- Epicentar je bio u brdima, sedam kilometara sjeveroistočne od Starigrada, ali mi nemamo nikakvih informacija o ikakvim štetama. Obišli smo tri općinska mjesta, razgovarali s ljudima i, osim nešto nelagode i poneke fotografije koju je potres srušio sa zida, nije bilo drugih posljedica. Po dojavama s terena, nema potrebe za bilo kakvim intervencijama, snabdijevanje vodom i električnom energijom je normalno, telefoni rade, zasada je sve u najboljem redu i sve normalno radi - veli Ramić, očekujući najavljeni posjet zadarskog župana Božidara Longina i njegovih suradnika.

Služba 112 je na licu mjesta, u općinskim prostorijama radi stožer, ali u Podgorju se nadaju mirnoj noći.

- Čulo se dobro, kao jaka grmljavina, zatreslo je, ali ništa više od toga. Tu kod nas je u brdima zatreslo neke stare suhozide, pa se kotrljalo kamenje, ali nema štete, kuće nisu oštećene, dobro smo prošli. Uvijek ti tinja u glavi da bi moglo još koji put prodrmati - priča nam jedan od stanovnika Tribanj Kruščice.

Ovo se naselje nalazi na sjeverozapadu starigradske općine, na suprotnom kraju od epicentra potresa, ali se drhtanje tla i popratna buka osjetila i kod njih.

Podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, a seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da se potres ne može dovesti u vezu s onima u Turskoj i Grčkoj, ali da "stanovnici zadarskog područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima”.

23. travanj 2024 10:52