StoryEditor
Hrvatska i svijetuskoro donose odluku

U Njemačkoj će zakonom građane podijeliti na cijepljene i one koji to nisu! Imat će različita prava...

Piše Šibenski.hr
24. travnja 2021. - 18:02
AFP

Njemačka savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi cijepljene oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije poput obaveznog testiranja ili karantene nakon povratka iz inozemstva, piše Deutsche Welle.

„Ako se zaključi kako cjepivo ne samo da štiti one koji su ga primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi", rekla je socijaldemokratska ministrica Lambrecht u razgovoru za dnevnik Handelsblatt. Ona je rekla da se „teoretsko pitanje" iznimaka za cijepljene sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje.

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u kojem se zaključuje kako cijepljeni protiv koronavirusa posjeduju manji potencijal zaraziti druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su cijepljeni, ali i za one koji su preboljeli koronavirus.

Njemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Spahn, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko tjedana, je rekao da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mjera bi cijepljeni mogli biti oslobođeni. Tu se prije svega spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inozemstva i prisiljeni su na desetodnevnu karantenu.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni. „Puna zaštita od cjepiva bi mogla u potpunosti osloboditi obveze testiranja", rekao je Spahn.

image
AFP

Prije nekoliko tjedana Spahn je izričito naglasio kako se ne radi o „povlasticama" nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, stavljene izvan snage.

Iznimke za cijepljene, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze cjepiva, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa savezne razine, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

No ministar privrede Peter Altmaier smanjuje euforiju oko skorašnjih iznimaka za cijepljene. S obzirom na to da bi se iznimke odnosile samo za one koji su u potpunosti cijepljeni, prema Altmaieru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopće dođe do takvih povlastica. „Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvo cjepivo. Ne vjerujem da bi iznimaka moglo biti prije lipnja ili srpnja", rekao je Altmaier u subotu. On je rekao kako političke odluke tu u velikoj mjeri ovise o znanstvenim spoznajama.

Institut Robert Koch je svoj zaključak o tome da cijepljeni ne mogu prenijeti virus donio na temelju ispitivanja osoba koje su u potpunosti cijepljene i to dva tjedna nakon primitka drugog cjepiva, piše Deutsche Welle.

item - id = 1093729
related id = 0 -> 1136567
related id = 1 -> 1136533
20. listopad 2021 19:05