StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprijetnja kupačima

U Jadranu uočena opasna meduza, pri kontaktu s njom javlja se jaka bol i ozljede koje teško zarastaju

Piše Šibenski.hr
14. lipnja 2021. - 09:27

Tijekom jučerašnjeg ronjenja u organizaciji Udruge Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca), javljaju iz Udruge Eko more Medulin, a piše portal Otvoreno more.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u  Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

image
Meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca)
Marinko Babić

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći prema MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je sljedeći:

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

- Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja

- Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50% sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3) i 50% morske vode u trajanju 5 minuta

- Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom

- Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta

- Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom

- Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo), piše portal Otvoreno more.

06. veljača 2023 01:59