StoryEditorOCM

U Jadranu uhvaćena dosad neviđena riba, stručnjak upozorava: "Nejestiva je, o njoj ne znamo mnogo"

Piše Mia Uzinić
17. veljače 2024. - 22:00

Kod Šipana je ulovljena nova vrsta ribe u Jadranskom moru. Naime, radi se o vrsti Tetragonurus cuvieri, a ribari su svoj ulov prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. 

image

Nova vrsta u Jadranu

Facebook/morem Plovim I Lovim/

Riba koju su ulovili bila je dugačka 20 centimetara, a N1 je za mišljenje pitao stručnjaka dr. Branka Dragičevića, višeg znanstvenog suradnika laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

- Iako još nismo analizirali primjerak, poprilično smo sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Ista je već ranije zabilježena u Jadranu no samo na području Albanije, a ovo je po prvi puta da je bilježimo i u hrvatskim vodama. Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom. O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena. Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 cm, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 cm - kazao je Dragičević. 

image

Institut za oceanografiju i ribarstvo 

Saša Burić/Cropix

U posljednjih 30 godina, zabilježen je ulazak 46 novih vrsta u Jadransko more u kojem sada živi više od 460 vrsta riba. Neke nove vrste su poprilično invazivne, poput vatrenjače koja ugrožava domicilne vrste riba. Samo u posljednje dvije godine uočene su dvije nove vrste u Jadranskom moru: gonič iglica i riba vjeverica, a razlog tome je i pretjerano ispuštanje balastnih voda. Jedan od uzročnika je i promjena temperature mora, a ako dođe do dodatnih promjena, možemo očekivati loš scenarij bioloških resursa u našem moru.

28. travanj 2024 01:34