StoryEditor
Hrvatska i svijetOBJAVILI PODATKE

U posljednja 24 sata zabilježeno 2958 slučajeva, 57 preminulih: Stožer objavio nove mjere

Piše šibenski.hr
20. studenog 2020. - 11:16
Saša Burić/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije na kojoj objavljuje nove podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 2958 slučajeva, broj aktivnih iznosi 18.193 - kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva. 

2522 je oporavljenih u zadnja 24 sata, rečeno je na pressici Stožera, a u protekla 24 sata imamo 57 preminulih.

- Današnja brojka je 2958, prije tjedan dana smo imali 3056, možemo reći da se približno zadržavamo na visokim brojkama, ali na približno istima i nemamo povećanje. Hrvatska trenutno ima 14-dnevnu stopu incidencije 837,7 što nas stavlja na 22. mjesto na listi zemalja EU. Iznad nas su Poljska, Češka, Slovenija, Austrija i Luksemburg. Što se tiče udjela pozitivnih testova je 29,7 približno kao Slovenija.

Stopa mortaliteta je 282,4 na milijun stanovnika - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

- Što se tiče incidencije po županijama, vode Međimurska i Varaždinska, a najbolje stoji Istarska. U sjevernim županijama je incidencija dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku. 

Dnevne oscilacije brojki izravnamo tako da računamo tjedne prosjeke i u 38. tjednu, od 9. do 15.11. smo imali povećanje od 7,7 posto, dok je tjedan prije to bilo 4,2 posto. Porast nije veliki ali je prisutan - kazao je Capak.

- Zaključili smo iz svih podataka da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav u sklopu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Već desetak dana najavljujemo da ukoliko se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da Stožer će razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50 kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30, na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba ne 30, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Ograničenje privatnih svečanosti je na 10 osoba umjesto 15, sportska natjecanja mogu se održavati kao do sada samo bez gledatelja ali uz pridržavanje mjera. Obustava rada ugostiteljskih objekata, obustava rada kasina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a, obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridražvanje tih ograničenja. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tjela uvedena su dodatna ograničenja i broj priustnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere - kazao je Božinović.

- Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici Državnog inspektorata i Stožera civilne zaštite, a mjere se primjenjuju od subote od ponoći od 22. studenog, a trajat će do 15. prosinca 2020. - kazao je Božinović.

Izdvojeno

19. siječanj 2021 16:29