StoryEditor

U Hrvatskoj 39 novooboljelih od koronavirusa- ukupno ih je 481; Na respiratoru 14 pacijenata. Beroš: Držimo situaciju pod kontrolom

Piše jutarnji.hr
26. ožujka 2020. - 09:08
Goran Stanzl/pixsell

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ministar Vili Beroš. Ukupno je u našoj zemlji potvrđen 481 slučaj zaraze, a na respiratoru je 14 pacijenata.

Među njima je i jedan bolesnik iz Šibensko- kninske županije koji je na respiratoru u KBC Split.

- Situaciju još uvijek držimo pod kontrolom. Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice, a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

- Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

- Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

- Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

Ministar Beroš jučer je bio u Osijeku.

- U Osijeku smo utvrdili da nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika. Nekad u hitnim slučajevima se ne stigne obaviti dijagnostika, pa zdravstveni djelatnici postupaju riskirajući i svoje zdravlje kako bi pomogli pacijentima, rekao je Beroš.

Kakva je bila klinička slika muškarca iz Istre koji je preminuo od koronavirusa?

- Inspekcija je postupala odmah istog dana. Ono što je meni poznato, klinička slika nije bila ozbiljna, no epidemiolog je preporučio hospitalizaciju i čak pozvao sanitetski prijevoz, no nakon intervencije obitelji je stopiran. No, izjave se još uvijek uzimaju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje. To je osnovni mehanizam kojim možemo zaustaviti širenje epidemije, poručio je Beroš.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno