StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrašne slike rata

U Gazi mrtvačnice pretrpane, a mrtve spremaju u kamione za sladoled; Hamas objavio uznemirujuće snimke otete djece

Piše Anita Belak Krile/SD
14. listopada 2023. - 13:35

Pretrpana bolnica u Gazi koristi kamione hladnjače za sladoled kao improvizirane mrtvačnice jer u onim bolničkima više nema mjesta za mrtvace.

Yasser Khatab, forenzički patolog u bolnici Mučenika al-Aqsa, rekao je u videoporuci poslanoj CNN-u u subotu da bolnica u Deir al Balahu nije u mogućnosti primiti sve veći broj preminulih.

Neka trupla danima stoje po ulicama.

"Pojas Gaze treba pomoć", rekao je Khatab, precizirajući potrebu za hladnjačama u mrtvačnici i medicinskom opremom, kao i "lijesovima i opremom za rukovanje mrtvim tijelima".

Hamas oteo 17-godišnjakinju u invalidskim kolicima 

Kad su u pitanju ratni zločini, posebno su monstruozni oni koji uključuju djecu. Između ostalih, militanti Hamasa su oteli i 17-godišnju djevojku Rut Perez koja ne može hodati ni govoriti, a obitelj ju hrani kroz cjevčicu. Oteta je na glazbenom festivalu Supernova na kojem je Hamas ubio više od 260 ljudi.

Rut Perez ima mišićnu distrofiju. Ona i njezin otac su nestali nakon glazbenog festivala na koji su upali teroristi Hamasa 7. listopada.

image

Rut i Yamit Perez s ocem na Supernova festivalu

Yamit Perez, Facebook

Njezina sestra Yamit je na društvenim mrežama pozvala sve koji imaju informacije o Rut i ocu da se jave. Ona se spasila jer je s prijateljima ranije otišla s festivala. Od tada moli Hamas da dopusti njezinom ocu da se brine za Rut, ako su još uopće živi.

Yamit (20) i njezina majka Elinor, koja se također koristi invalidskim kolicima, bile su među stotinama obitelji koje su se okupile u Tel Avivu kako bi se informirale o 150 talaca koje je Hamas odveo u Gazu.

Nakon što je Yamit otišla s prijateljima, nije se čula s ocem i sestrom, a nakon toga su naoružani napadači s jurišnim puškama upali na festival u kamionetima i počeli pucati na ljude.

Hamas je objavio i uznemirujući video koji prikazuje naoružane muškarce kako se igraju i nose otetu izraelsku djecu i bebe. Vjeruje se da je snimka namijenjena propagandi, kako bi prikazala da tobože dobro postupaju sa svojim zarobljenicima.

Video prikazuje niz neidentificiranih muškaraca u uniformama i pancirnim prslucima i uplakanu otetu dječicu koju nose po sobi. U jednom dijelu snimke dijete, ne starije od pet godina, sjedi u krilu jednog od svojih otmičara dok muškarac drugom rukom ljulja bebu u kolicima. Drugi pak militant naoružan do zuba drži bebu i lupka ju po leđima. Sva su lica zločinaca na snimci zamućena.

 

02. svibanj 2024 09:28