StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbitka s pandemijom

U Europi više od 300 tisuća umrlih od covida-19, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da novo cjepivo ipak nije svemoćno

Piše Hina
10. studenog 2020. - 21:40

Više od 300 tisuća ljudi umrlo je od covida-19 diljem Europe, prema podacima Reutersa u utorak, dok se vlasti boje da će broj umrlih i zaraženih nastaviti rasti s dolaskom zime, unatoč nadama da bi uskoro trebalo biti odobreno cjepivo.

Europa čini samo deset posto svjetske populacije, ali ima gotovo četvrtinu od 50,7 milijuna zaraženih i 1,2 milijuna umrlih u svijetu pa su čak i bolnice starog kontinenta, inače visoko opremljene, teško opterećene.

Pošto je ranije ove godine zahvaljujući oštrim mjerama zatvaranja gospodarstva i ograničenja kretanja Europa ovladala pandemijom, novi val, snažniji i žilaviji, udario je krajem ljeta i vlasti su ponovno posegnule za nizom ograničenja.

Europa je u utorak dostigla 12,3 milijuna slučajeva zaraze i 300.114 umrlih. U Europi je tijekom prošlog tjedna bilo 280.000 zaraženih dnevno, što je porast od deset posto u odnosu na tjedan dana ranije, i više od polovice svih novozaraženih u svijetu.

Nade i optimizam probudila je objava farmaceutskog diva Pfizera da je njihovo cjepivo u kliničkim ispitivanjima postiglo učinkovitost veću od 90 posto, no ono neće biti dostupno prije 2021. za širu uporabu te će do tada zdravstveni sustavi morati prebroditi krizu zaraza u zimskim mjesecima.

Stručnjaci u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje ima najveću stopu smrtnosti od covida u Europi - 49.000 umrlih, upozoravaju da bi, ako se nastavi sadašnji trend od više od 20.000 novozaraženih na dan, zemlju mogao zadesiti najgori scenarij - 80.000 umrlih.

Francuska, Španjolska, Italija i Rusija potvrdile su stotine smrti na dan i navedenih pet zemalja zajedno čine gotovo tri četvrtine svih smrtnih ishoda od covida u Europi. 

Nakon što su se suočile s mogućim valom gubitka poslova i propasti tvrtki, vlade diljem kontinenta bile su primorane narediti restriktivne mjere uključujući lokalne policijske satove, zatvaranje neesencijalnih trgovina i zabranu kretanja.

Francuska, najgore pogođena zemlja u EU, potvrdila je više od 48.700 zaraženih na dan prošli tjedan, a u pariškoj regiji prošli tjedan 92 posto kapaciteta na odjelima intenzivne skrbi bilo je popunjeno.

Suočene sa sličnim pritiskom, bolnice u Belgiji i Nizozemskoj bile su prisiljene slati pacijente u Njemačku. 

Italija, koja je postala simbol koronakrize u svijetu kad su u proljeće 2020. vojni kamioni morali prevoziti mrtve iz bolnica, dosegnula je dnevni prosjek od više od 32.500 slučajeva. Raste i broj smrti te iznosi više od 320 na dan u protekla tri tjedna. 

I dok će trebati vremena da pristigne cjepivo koje razvija Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, vlasti se nadaju da neće biti daljnjeg izbijanja zaraze jednom kad zima prođe.

Analitičari Citi Private Banka kazali su da su vijesti "prvi veliki korak prema post-covid svjetskoj ekonomiji."

"Više nego bilo koji fiskalni potrošački paket ili zajam središnje banke, zdravstveno rješenje covida ima najveći potencijal obnavljanja ekonomske aktivnosti do punog potencijala", rečeno je u priopćenju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u ponedjeljak, samo nekoliko sati nakon što je Pfizer objavio obećavajuće rezultate kliničkih ispitivanja, da će Europska unija uskoro potpisati ugovor za dobavu 300 milijuna doza cjepiva.

Zdravstveni stručnjaci ipak su upozorili da cjepivo nije svemoćno, primjerice genetski materijal od kojeg je izrađeno mora biti skladišten na -70 stupnjeva Celzijevih. 

Takvi zahtjevi postavljaju velike izazove u državama Azije, Afrike i Latinske Amerike gdje su temperature visoke, a infrastruktura siromašna.

02. listopad 2023 20:22