StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzvještaj EU-a

U Europi rastu potrošnja kokaina i proizvodnja droge: 'bijeli prah' dostigao je najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću, prošle godine koristilo ga je 2,3 milijuna mladih

7. lipnja 2018. - 20:21

Konzumacija kokaina u Europi raste, a na kontinentu se širi i proizvodnja drugih droga, stoji u izvještaju tijela Europske unije za nadzor droga, objavljenom u četrtak. 

Kokain je jednom u životu probalo oko 17 milijuna odraslih Europljana, uključujući 2,3 milijuna mladih koji su ga koristili prošle godine, stoji u izještaju Europskog nadzornog centra za drogu i ovisnost (EMCDDA). 

Kokain u Europi je dostigao i najveću razinu čistoće u posljednjem desetljeću, otkrio je direktor te agencije Alexis Goosdeel. 

"Europa sada doživljava posljedice veće proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi", rekao je Goosdeel, dodavši da analiza otpadnih voda u 31 gradu diljem Europe pokazuje da upotreba kokaina svake godine raste u 26 od tih gradova. 

Zabilježen je i veći broj laboratorija koji proizvode sintetske droge poput MDMA-e, stoji u izvještaju koji se temelji na podacima iz 2016. godine. 

Iako se u Europi bilježi manji broj novih supstanci, one koje su otkrivene su "sve snažnije i stoga opasnije", naglasio je povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoluos. 

Kanabis je i dalje najkorištenija ilegalna droga u Europi, a oko 1 posto Europljana koristi ju gotovo na svakodnevnoj bazi, otkrila je EMCDDA. 

U životu ga je konzumiralo oko 87,6 milijuna Europljana.

Daljnju prijetnju Europi po tom pitanju predstavlja i sve učestalija legalizacija te biljke u dijelovima dviju Amerika, od kojih je zadnja promjena zakona u Kanadi koja se očekuje u četvrtak, zaključila je europska agencija. 

23. travanj 2024 08:18