StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUkinuta zabrana konzumacije

U Dubrovniku održana Festa od kamenica - zaboravljen noro virus!

30. ožujka 2019. - 18:00

Tradicionalna Festa od kamenica, uz degustaciju vina te klapsku pjesmu i folklor, održana je danas na dubrovačkom Stradunu u organizaciji dubrovačke Turističke zajednice, a školjkar Vinko Čilić izjavio je tom prilikom kako je priča o zarazi kamenica noro virusom bila prenapuhana te su školjkari nastavili normalno poslovati, izvjestila je Hina.


Čilić je rekao kako za 2019. godinu školjkari nemaju očekivanja, ali i napomenuo kako im se ni prijašnjih godina očekivanja nisu ostvarila.
- Treba raditi pa ćemo vidjeti što će biti. Nastavljamo dalje. Ljudi su uvidjeli da su kamenice dobre kao što su i bile i vraćaju nam se - izjavio je Čilić, čija tvrtka "Nonos Dyo" koristi koncesiju na pomorskom dobru na Bistrini.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić izjavila je kako su na Festi od kamenica Dubrovčanima i gostima grada ponuđene kamenice u najbolje doba godine, kad su najveće i najukusnije, pa više nema govora o zarazi noro virusom.


- Vjerujem da će posjetitelji uživati u kamenicama i vinu, ali i da će se naši sugrađani odvažiti - rekla je Vlašić.

Na manifestaciji su, prenosi Hina,  sudjelovali školjkari "Školjkarstvo Petar"  i "Nonos Dyo" te Vinarija Andrović. Kamenice su se prodavale po promotivnoj cijeni od 6 kuna po komadu, a čaša vina koštala je 10 kuna. U popratnom programu nastupili su klapa Maestral i Folklorni ansambl Linđo.


Početkom ožujka u oko 30 posto akvatorija malostonskog zaljeva redovnim je uzorkovanjem utvrđeno prisustvo noro virusa, zbog čega je, iz preventivnih razloga, otkazana tradicionalna pučka fešta "Dan malostonske kamenice", koja se na rivi u Malom Stonu trebala održati 16. ožujka.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede izvijestila je 12. ožujka da su uzorci uzeti 5. ožujka na pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativni na noro virus i školjke odgovaraju uvjetima za javnu potrošnju, čime je ujedno ukinuta zabrana konzumacije kamenica.

24. travanj 2024 06:54