StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmnogi ispod crte

U cijeloj državi fali soba, brojni studenti ostali bez smještaja u domu

Piše Šibenski.hr
20. kolovoza 2023. - 21:42

Brojni studenti su ove godine ostali ispod crte na prvoj listi upisa u studentske domove. Rekordan broj prijava zabilježili su Split i Osijek, a u Zagrebu je 3000 studenata ostalo bez smještaja.

Na sve manje slobodnih domskih kreveta utječu i sve veće cijene najma stanova. U Splitu velik izazov predstavlja turizam jer studenti često moraju napustiti stan zbog iznajmljivanja tijekom sezone. U Zagrebu se muče s preprodajom mjesta u domovima, piše index.hr.

Zagreb se bori s ilegalnom prodajom soba 

Ove godine je zaprimljeno više od 10 tisuća prijava za subvencionirani smještaj u zagrebačkim studentskim domovima. Iako su, kažu, u prošlosti znali zaprimiti znatno veći broj prijava, u posljednje dvije godine zabilježili su blagi pad.

"Naša predviđanja su da u Zagrebu nedostaje dodatnih 3000 ležajeva. Nažalost u ovome trenutku nemamo konkretnu informaciju o predviđenom vremenu izgradnje novih studentskih paviljona, ali ideja postoji te se o tome intenzivno razgovara sa Sveučilištem u Zagrebu i resornim ministarstvom", kazali su iz zagrebačkog Studentskog centra. 

Zbog sve češće preprodaje studentskog smještaja, upravitelji domova vrše sustavne kontrole korištenja ležajeva. Prošle godine su izvršili preko 30 kontrola, a bez doma je ostalo 20 studenata koji su preprodali svoj smještaj. 

"Svake godine nekoliko puta apeliramo prema studentima da se ne upuštaju u ilegalne radnje kupoprodaje mjesta u studentskim domovima. Pravo na smještaj u studentskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu", kažu iz SC-a.

Studenti život u domu biraju zbog cijene

Cijena u zagrebačkim domovima kreće se od 27 do 80 eura mjesečno za smještaj u dvokrevetnoj sobi. Studenti Marijo i Noa rezultate su iščekivali s nestrpljenjem. Najvažnija prednost doma im je cijena. 

"Drugu godinu sam dobila studentski dom Cvjetno naselje i ne bih ga mijenjala za stan. Nakon novčanog razloga tu je i taj studentski život koji se ne može osjetiti kada živite u stanu s dvoje ljudi", kazala je Noa. 

"Na prvoj godini fakulteta sam na svu sreću dobio smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje, koji plaćam oko 60 eura. Život u domu preferiram jer je puno pristupačniji od stana, a osim toga veliki je plus i menza zbog koje ne moramo trošiti na kuhanje", rekao je student Marijo.

Split bilježi rekordan broj prijava

Rekordan broj prijava zaprimio je ove godine splitski Studentski centar. U tri studentska doma smjestit će se 1173 studenta, dok ih skoro tisuću i pol neće biti upisano. 

"Ove godine su bile 2563 prijave za dom. Čak 500 prijava više nego prošlih godina. Brojke su velike, a dugoročno može pomoći samo izgradnja novih smještajnih kapaciteta. Za studente koji se nisu upisali dostupno je još 140 mjesta u učeničkom domu. Ostali će trebati potražiti privatni najam stanova", kazao je Matej Sunara iz splitskog Studentskog centra. 

Cijene domova u Splitu se nisu povećavale od 2012. godine te se kreću od 40 do 110 eura mjesečno za jednokrevetnu sobu na Kampusu. Sunara kaže kako su komercijalnim aktivnostima, poput turističkog iznajmljivanja ljeti, spriječili rast cijena. 

Najam stana u Splitu košta od 500 do 1000 eura

No rast cijena najma u Splitu nemoguće je zaustaviti, priča nam agentica za nekretnine Meri Vulić. Bez obzira na to o kakvoj se vrsti smještaja radi, cijenu već nekoliko godina dirigira lokacija. 

"Što se tiče cijene najma stanova, ona se kreće od 500 do 1000 eura za mjesec dana. Razliku ne predstavlja garsonijera, jednosoban ili dvosoban stan, već gdje se on nalazi. Sve što je u blizini Sveučilišta nema manju cijenu od 500 eura. Kada pričamo o daljim lokacijama, između Splita i Solina se stanovi mogu pronaći za 400 eura. Ali tada studenti moraju promijeniti dvije autobusne gradske linije kako bi došli do fakulteta", kazala je agentica Vulić te dodala: 

"Studenti rijetko biraju garsonijere. Najčešće su u potrazi za dvosobnim i trosobnim stanovima koje dijele s prijateljima kako bi smanjili potrošnju i mogli si priuštiti privatan smještaj."

Studentica Iva jedna je od tisuću studenata koji nisu dobili dom u Splitu. Ona je već u potrazi za privatnim smještajem s dvije cimerice. 

"U gradu je jako teško naći smještaj s pristupačnim cijenama za nas studente a da nas pritom ne izbace prije turističke sezone. Prošle godine sam morala izaći iz stana krajem svibnja, kada su mi krenuli kolokviji i iza ispiti. Ove godine ponovno tražimo stan, za sada nismo pronašli smještaj ispod 600 eura", kazala je Iva.

U Osijeku i Rijeci potražnja za domom veća zbog cijene stanova 

Potražnja za studentskim domom je ove godine veća i u Osijeku. U tri studentska doma neupisano će ostati 600 studenata, koji će se smjestiti u privatni smještaj. Cijene studentskih domova su od 70 do 130 eura mjesečno. Privatni smještaj se pak ne može pronaći za manje od 200 eura. 

"Glavni razlog većeg broja prijavljenih leži u poskupljenjima. Stanovanja kod privatnih najmodavaca su puno skuplja nego u domu. Tome je doprinio i naš novi paviljon koji je otvoren prije dvije godine. On svojim uvjetima udovoljava svim standardima studenata, a sigurno mu je i puno pristupačnija cijena", kazali su iz osječkog Studentskog centra. 

Velik broj studenata ostao je neupisan u Rijeci. Iako su rekordan broj prijava zabilježili 2017. godine, ovog puta je bez doma ostalo oko 800 studenata. Sretnici koji su bili iznad crte dom će plaćati od 50 do 70-ak eura. 

"Velika je razlika u cijeni smještaja u studentskom domu u odnosu na privatni smještaj. Mi trenutno imamo jedne od najpovoljnijih cijena subvencioniranog smještaja u odnosu na druge gradove i domove, a cijene se nisu mijenjale već dugi niz godina", kazali su iz Studentskog centra Rijeka. 

Ministarstvo studentima pomaže sa 60 eura mjesečno

Za studente koji će koristiti smještaj kod privatnih stanodavaca dodjeljivat će se mjesečna subvencija Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 60 eura. U Rijeci će natječaj provesti u listopadu. U Zagrebu će taj iznos dobiti 1275 studenata, u Osijeku 170, a u Splitu 270. 

Dugoročno rješenje problema je, kažu, izgradnja dodatnih smještajnih kapaciteta. U Splitu se na Kampusu planira graditi još jedan studentski dom od 700 mjesta. Projektna dokumentacija je u izradi, a u Studentskom centru se nadaju kako će do kraja godine biti spremna i građevinska dozvola, da mogu započeti s gradnjom.

Sveučilište u Splitu razmišlja o skraćivanju akademske godine do 30. svibnja, kako bi se izašlo u susret studentima. Također, izradili su i aplikaciju pomoću koje im je lakše pronaći privatni smještaj. 

"Na toj aplikaciji najmodavci mogu besplatno oglasiti svoj stan, bez agencijskih provizija. A studenti mogu pronaći stan koji im je prihvatljiv, koristeći razne filtere. Tako se zaobilazi agencija jer studenti mahom moraju ostavljati pologe. U toj aplikaciji postoji filter ‘pronađi cimera‘. Oni koji nemaju osobu s kojom bi živjeli tako se mogu povezati", rekao je Sunara. 

03. svibanj 2024 09:39