StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnelojalna konkurencija

Turistički vodiči strahuju: Budu li kolege iz EU-a radili kod nas, svi ćemo propasti!

Piše Saša Ljubičić/SD
5. ožujka 2021. - 07:51

Iako iz Ministarstva turizma poručuju da izmjenama zakonskih odredbi koje reguliraju ovu, za Hrvatsku najznačajniju gospodarsku granu, naši turistički vodiči neće na domaćem tržištu rada biti izjednačeni s kolegama iz Europske unije i Švicarske, bojazan da će se to ipak dogoditi i dalje postoji.

Logično je očekivati da će, nakon što su ovoga tjedna završile rasprave o izmjenama Zakona o pružanju turističkih usluga, na red doći i izrada Pravilnika, kojim će se, kako je najavljeno iz Ministarstva turizma, regulirati i pitanje rada turističkih vodiča iz Europe u Hrvatskoj.

Monika Udovičić, pomoćnica ministrice turizma, javno je obećala da će u raspravu o izradi Pravilnika, kojim bi se regulirala prava i obveze turističkih vodiča, uključiti i njihove predstavnike. Oni strahuju da će zakonske promjene o kojima se priča još od ulaska Hrvatske u EU, dovesti do drastičnog pada cijene radne snage i branšu koja je ionako doživjela težak udarac u korona-krizi, potpuno dokrajčiti.

Nije tajna da Europska komisija dugo vodi razgovore s predstavnicima Ministarstva turizma na ovu temu i da se od nas traži da turističkim vodičima iz drugih zemalja EU-a i Švicarske, otvorimo domaće tržište rada, kao što je to većina država članica učinila za naše radnike, a neke od njih i bez ikakvih zakonskih ograničenja.

Koruptivni interesi

- Ne bih rekao da to radi Europska komisija, prije će biti da su u pitanju menadžeri velikih turoperatora koji na stavki turistički vodiči žele napraviti uštede i tako se dokazati svojim šefovima, ne razmišljajući o tome da se na taj način svima u turističkom lancu dugoročno radi ogromna šteta.

Zamislite samo turističkog vodiča iz Poljske koji na Plitvicama na hrvatskom ne zna upitati gdje je hotel, a kamoli objasniti gostima fenomen Plitvičkih jezera. Oni koji stalno guraju ove inicijative vode se koruptivnim interesima - kaže Leo Nikolić, profesor na Visokoj školi "Aspira" i turistički vodič.

image
Bozidar Vukičević/Cropix
- U ovoj situaciji raspravljati o izmjenama Zakona o turističkim uslugama, kojima bi se stranim turističkim vodičima omogućio isti status kao nama domaćima, najblaže je neumjesno, da ne kažem nešto grublje jer sam pristojno odgojen, to više jer nas čeka jedna krajnje neizvjesna turistička sezona.

Neću uopće otvarati temu o tome da o ovome raspravlja Ministarstvo koje bi se trebalo baviti isključivo turizmom, jer on čini i dvadeset posto našeg gospodarstva, a ne još i sportom - veli Nikolić, i pojašnjava da je neshvatljivo kako nekome uopće pada na pamet da bi Nijemci ili Poljaci, koji, nota bene, ne prolaze nikakvu edukaciju za turističke vodiče u svojim zemljama, jednako kvalitetno obavljali posao u Hrvatskoj kao domaći turistički vodiči.

- Umjesto da se satnica i edukacija za turističke vodiče u Hrvatskoj poveća jer ona, recimo, u Rimu traje tri godine, razmišlja se o tome da se potpunim neznalicama omogući upoznavati goste s našom povijesnom i kulturnom baštinom?! Zamislite strane turističke vodiče u dalmatinskim gradovima pod zaštitom UNESCO-a, koji bi turistima pričali o našem bogatom naslijeđu, a ne znaju hrvatski?! Zašto ih se, kao i naše radnike u EU, ne obveže dostići razinu poznavanja jezika B2, a za što se treba itekako dobro oznojiti? - pita Nikolić, koji je u nekoliko navrata pregovarao, zajedno s kolegama iz branše, s čelnicima Ministarstva turizma i sporta. Za vrijeme mandata ministra Garija Cappellija, argumenti struke su uvaženi.

Tako je dogovoreno da na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima) turistički vodič državljanin druge države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru i Švicarske Konfederacije može privremeno i povremeno pružati usluge turističkog vodiča na ili u zaštićenim cjelinama (lokalitetima) za koje je položio posebni dio stručnog ispita za zaštićene cjeline (lokalitete).

To na koncu podrazumijeva dobro poznavanje hrvatskog jezika, kulture i Ustava. Ministar pravilnikom propisuje uvjete za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u Hrvatskoj za pružanje usluga turističkih vodiča, sukladno posebnom propisu kojim je uređeno priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija.

Pala cijena rada

Ružica Buljan, koja danas volontira u Udruzi turističkih vodiča grada Zagreba, četrdeset je godina radila kao vodičica. Prošla je, veli, cijeli svijet.

- I iz tog vam iskustva mogu posvjedočiti, da to što se od nas sada traži, nikada i nigdje nije postojalo! Uvijek je bilo pravilo, ma gdje god da smo došli, grupu turista koju smo dopratili sa znamenitostima grada u koji smo stigli upoznavao je isključivo licencirani turistički vodič iz te sredine - veli Ružica Buljan.

Naši se turistički vodiči plaše da će onaj tko ima certifikat u svojoj državi tražiti od Ministarstva turizma dozvolu za povremeni i privremeni rad u Hrvatskoj, što će mu omogućiti da turiste, iz zemlje iz koje ih je dopratio, upoznaje s nekom lokacijom u nas na kojoj možda prije toga nikada nije ni bio.

- Zbog ove situacije koja je strašno pogodila turizam, cijene rada turističkih vodiča su se ionako srozale, a ako prođu ovakvi suludi prijedlozi, za one koji žive od ovog posla, više neće biti kruha. Jedno je raditi negdje u prosvjeti, pa usput voditi neku turističku grupu kad uhvatiš vremena, a sasvim drugo biti potpuno ovisan o tim primanjima - veli Ružica Buljan, i pojašnjava da se na ovaj način tehnička pratnja turističkih grupa želi poistovjetiti s turističkim vodičima.

- Po Zagrebu to već godinama rade Kinezi ili Južnokorejci. l sad zamislite što oni turistima mogu ispričati o dvorcu Trakošćan ili povijesti Samobora?! Dođu kao turistička pratnja, a onda glume turističke vodiče - veli naša sugovornica i napominje da nije protiv toga da strani državljani u Hrvatskoj mogu biti turistički vodiči, ali se zalaže za to da to postanu pod istim uvjetima.

- A to bi značilo položiti šest, sedam ispita koji nisu mačji kašalj, zatim dobro poznavati hrvatski jezik, kulturu i Ustav. Na koncu, sve to treba i platiti oko pet tisuća kuna, a svaki put kad se neki od ispita ne prođe, i dodatnih četiristo za izlazak da bi se dobila nova prilika za polaganje. Jedino pod tim uvjetima domaći i stranci mogu raditi posao turističkog vodiča u Hrvatskoj, a da jedni drugima nisu nelojalna konkurencija.

19. travanj 2024 02:44