StoryEditorOCM

Trump tješi Amerikance da će se sve smiriti kada zatopli, znanstvenicima prekipjelo: ‘Ne, virus neće tada nestati, mjere su i dalje potrebne!‘

Piše A.B.K.
9. travnja 2020. - 13:32

 Predsjednik SAD-a Donald Trump već tjednima tješi svoje građane kako će se situacija s koronavirusom smiriti kad stignu topliji dani odnosno uvjerava ih da tada „virusi čudesno nestaju“.

„Mnogi su uvjereni da će virus nestati u travnju, dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u travnju – poručio je tako Trump u pismu guvernerima, a isto je kasnije ponovio i na političkom skupu u New Hampshireu te još nekim skupovima.

Međutim, da ne ide to baš tako sa SARS-CoV-2 virusom kao da zamahneš čarobnim štapom upozorili su ga američki znanstvenici koji su uputili pismo Bijeloj kući.  

Članovi Nacionalne akademije znanosti navode kako tvrdnje o tome da toplije i hladno vrijeme utječu na koronavirus i nisu najtočnije. Napominju da toplije vrijeme ne može utjecati u velikoj mjeri i zbog toga što je dosad jako malo ljudi na svijetu postalo imuno na Sars-CoV-2.

"Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u područjima s višom temperaturom i vlagom. No, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo eventualno smanjenje prijenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera – navode znanstvenici u pismu Trumpu.

Kineska studija pokazala je kako se virus eksponencijalno širio čak i u uvjetima visoke temperature zraka. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Vanderbilt za CNN je izjavio:

 "Iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prijenosa."

Schaffner smatra kako izvješće Nacionalne akademije daje "otrežnjujuću procjenu" situacije od one Trumpove.

- Daju nam do znanja da toplo proljetno vrijeme vjerojatno neće donijeti cjelovito rješenje. Predsjednik Trump hoda sunčanom stranom ulice, a to nas odvodi na sjenovitu stranu ulice – komentirao je Schaffner. 

Iako je studija američkih znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology (MIT) ukazala da je toplo i vlažno vrijeme povezano sa sporijim širenjem koronavirusa, niz je premjera koji pokazuju da je korona otpornija od svih dosadašnji sličnih virusa i na tako visokim temperaturama. U toplom i vlažnom Ekvadoru je primjerice zaraženo 4450 ljudi, a 242 je umrlo.   

Chad Roy, znanstvenik sa Sveučilišta Tulane, u laboratoriju je izložio SARS-CoV-2 na toploj temperaturi i vlažnim uvjetima te ga proučavao 16 sati. Uvjerio se da je koronavirus u tim toplim i vlažnim uvjetima preživio duže od virusa gripe, majmunskih boginja, tuberkuloze i virusa koji izaziva SARS.

"S obzirom na to da zemlje koje su bile u ljetu poput Australije i Irana, također imaju širenje virusa, ne treba pretpostavljati smanjenje slučajeva s povećanjem vlage i temperature ni na drugim mjestima – zaključili su znanstvenici na kraju pisma koji su poslali u Bijelu kuću.

 

26. travanj 2024 14:20