StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodjeci sučeljavanja na htv-u

Trol Juričan apsolutni je pobjednik debate, svi koji su očekivali pad Grabar-Kitarović grdno su se prevarili, a blazirani i umorni Škoro propustio je meč loptu

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. prosinca 2019. - 09:15

Svi su se trudili dati najbolje od sebe, ali jedan je kandidat u utorak navečer ipak "ukrao“ show. Dario Juričan, nesuđeni imenjak Milana Bandića, svojim je urnebesnim odgovorima u kojima se predstavio kao autentični zagovornik korupcije u Hrvata – briljirao.

Mrtav ozbiljan on je uvjeravao gledatelje da korupciju treba uvesti u škole i crkve. Da će ići i na Gay Pride, i u Hod za život ako se tamo može krasti. Da će podržati vjeronauk u kojem bi korupcija bila religija. Da su Zdravko Mamić i Miroslav Kutle naša gospodarska diplomacija u BiH. I da, umjesto „Za dom spremni“, u Hrvatskoj treba uvesti novi pozdrav: „Za korupciju spremni“.

U pojedinim trenucima njegove izjave bile su toliko duhovite da osmijeh nisu mogli sakriti ni ostali kandidati u studiju.

On je nesumnjivo glavni pobjednik predsjedničke debate. Ne zato što bi bio najbolji predsjednik, nego zato što se tako uvjerljivo i duhovito ruga onima koji bi to tako žarko željeli biti. A upravo o korupciji – većina njih - gromoglasno šute.

Što se tiče gubitnika, tu situacija nije tako jasna.

Ako je netko mislio da će na sučeljavanju pomesti pod sa Kolindom Grabar Kitarović, grdno se prevario. Iako se našla na udaru svih, kandidatkinja HDZ-a na sučeljavanju je zvučala sasvim solidno. Obzirom na kakve nas je istupe navikla proteklih dana, u utorak je zaslužila prolaznu ocjenu.

Zoran Milanović je političar koji živi za sučeljavanja, i kojemu uvijek prijeti opasnost da od tih sučeljavanjima ne "izgori“. Ovoga puta bivši SDP-ov premijer se dobro kontrolirao. Pozivao se na svoje premijersko i diplomatsko iskustvo. I nije upao u zamku pretjerane agresije. Možda nije pridobio nove glasače, ali ih nije ni izgubio. Odigrao je, sportskim rječnikom, neriješeno.

Miroslav Škoro bio je pretjerano suzdržan. Svoju prirodnu duhovitost ovu je večer ostavio pred vratima Prisavlja. Na sučeljavanju je djelovao blazirano, umorno, na trenutke pomalo i zbunjeno. Na kraju debate je priznao da je imao tremu. Škoro može i mora puno bolje, ako želi ući u drugi krug. Šansu da to osigura na ovom sučeljavanju je – propustio.

Kandidati 'iz drugog plana' iskoristili priliku s polovičnim uspjehom

Kandidati kojima ankete do sada nisu bile sklone na HTV-ovom su sučeljavanju dobili svoju priliku. I iskoristili je s polovičnim uspjehom.

Dalija Orešković koncentrirano je kritizirala Kolindu Grabar Kitarović, Dejan Kovač iz perspektive dječaka koji je u ratu bio prognanik, a u miru trbuhom za kruhom otišao u SAD, nudio sliku neke drukčije, uspješnije i poštenije Hrvatske.

Anto Đapić promovirao je pravaški suverenizam, a Katarina Peović trsila se objasniti kako je demokratski socijalizam ono što hrvatskoj treba.

U pojedinim trenucima suvislo je zvučao i Ivan Pernar, posebice kada bi govorio o problemima sa kojima se susreću hrvatski građani u ratu protiv ovrha. No, onda bi ponovno agitirao protiv cijepljenja i tjerao vodu na Putinov politički mlin. Pa je i njegov uspjeh u debati - polovičan.

Kolakušić nije razočarao

Mislav Kolakušić uvjerljiv je sve dok zaboravimo da bi čovjek htio biti i predsjednik, i eurozastupnik, i premijer, i pola premijerovog kabineta. To se vidjelo i u ovom sučeljavanju.

Vješto je izbjegavao odgovore na svjetonazorska pitanja, rijetko izravno napadao druge i držao se svojih tema: gospodarstva, pravosuđa i korupcije. I on je među onima koji bi ovim nastupom mogli profitirati.

18. travanj 2024 14:23