StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPorazni rezultati

Trgovine pune škarta iz uvoza; Proizvodi koji ne udovoljavaju minimalnim zahtjevima kvalitete otkriveni su u svakom većem trgovačkom lancu

23. studenog 2017. - 14:05

Poljoprivredni inspektori proteklih su dana bili u pohodu po trgovačkim centrima, kontrolirajući voće i povrće koje se nudi na policama. Rezultati su poražavajući jer svjedoče da ne postoji veći trgovački lanac u Hrvatskoj koji u nekom svom objektu ne prodaje proizvode protivne tržišnim standardima, odnosno minimalnim zahtjevima kvalitete, kao i one s neadekvatnom deklaracijom.

Ciljani je nadzor proveden u 123 objekta različitih trgovačkih lanaca koji su registrirani u Upisniku trgovaca voćem i povrćem. Pregledane su ukupno 463 razne partije (lotova) voća i povrća, od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 na nepravilno označavanje proizvoda.


Sporni proizvodi


Spomenute neregularnosti inspekcija je otkrila u trgovinama velikih lanaca - Plodine, Spar, Konzum, Kaufland i Lidl, te u dva manja - TP Varaždin i Izbor Jandrić. U 23 objekta je zabranila stavljanje proizvoda na tržište sve dok se ne usklade s propisanim tržišnim standardima. Za najteže prekršaje, utvrđene u 13 slučajeva, inspektori su podnijeli i optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima.

- Postoje razlike u kršenju tržišnih standarda, odnosno minimalnih zahtjeva kvalitete. Primjerice, ako inspektori nekome pronađu prljave paprike na polici, mogu ga poslati da ih očisti. Ako trgovac, međutim, prodaje trule jabuke ili one u kojima su ponađeni štetnici, primjerice, crvi, tu je šteta nepopravljiva i mora se ići s optužnim prijedlogom. Ista je stvar ako su u kašeti mandarine malog kalibra, a prodaju se pod prvom klasom za deset kuna ili ako inspektor golim okom vidi da su premazane imazalilom ili voskom, a to nigdje na deklaraciji ne piše - objašnjavaju nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Inače, među 54 pregledana proizvoda kod kojih su uočene nepravilnosti dominira voće i povrće iz uvoza, samo je sedam spornih proizvoda iz Hrvatske. Od domaćeg voća i povrća koje ne udovoljava minimalnim zahtjevima kvalitete inspektori su pronašli rajčicu amerigo koja se prodaje u "Plodinama", mandarinu, crveni luk i papriku rog u "Kauflandu", crveni luk i papriku baburu u "Konzumu", krušku u "Sparu", te mrkvu i celer u TP Varaždinu.

Na listi uvoznih proizvoda koji se nude hrvatskim kupcima, a koji ne zadovoljavaju tržišne standarde su španjolski limun i argentinska naranča (Spar), španjolska nektarina i južnoafrička naranča (Plodine), talijansko crveno grožđe, njemačka iceberg salata i turski šipak (Konzum), belgijska rajčica i nizozemska paprika (Lidl)... Najveći broj spornih proizvoda (14), bilo da nisu ispravno deklarirani ili ne udovoljavaju minimalnim zahtjevima kvalitete, otkriveno je tijekom ove akcije u "Lidlovim" trgovinama.


Dalmacija čista


Nepravilnosti su, pak, inspektori evidentirali uglavnom u trgovinama na sjeveru Hrvatske, premda su "češljali" i objekte po Dalmaciji. Zanimljivo je da u lancima koji dominiraju na dalmatinskom području - Tommy, Studenac i NTL nisu pronađene nepravilnosti, odnosno inspektori nisu imali zamjerke na voće i povrće koje se prodaje u ovim trgovinama.

- Radi potrošača, ali i radi naših proizvođača, objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore - kaže ministar Tomislav Tolušić.

Inače, hrana koja ne udovoljava minimalnim zahtjevima kvalitete ne mora biti zdravstveno neispravna, objašnjavaju nam u Ministarstvu poljoprivrede. Njihovi inspektori ni ne obavljaju kontrole zdravstvene ispravnosti voća i povrća, već to čini sanitarna inspekcija koja djeluje pri Ministarstvu zdravstva.


KAZNE:

30.000 do 50.000 kuna - novčana je kazna predviđena Zakonom o poljoprivredi koju plaća pravna osoba (trgovac) ako prodaje proizvode koji ne udovoljavaju minimalnim zahtjevima kvalitete

70.000 do 100.000 kuna - novčana je kazna predviđena Zakonom o informiranju potrošača o hrani za prekršaj pravne osobe prilikom deklariranja proizvoda - ako informacije nisu navedene na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, ako navedene informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja, te ako u okviru svog poslovanja mijenja informacije o hrani koje bi krajnjeg potrošača mogle dovesti u zabludu


Trgovci mudro šute
Očitovanje o inspekcijskom nalazu zatražili smo i od velikih trgovaca kod kojih su uočene nepravilnosti, no do zaključenja ovog teksta odgovorio nam je samo "Lidl", poručivši tek da oni "nemaju praksu komentirati sudske ili upravne postupke".


Što su sve inspektori kontrolirali
- je li trgovac upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem
- udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima
- jesu li proizvodi propisano označeni - je li navedena vrsta proizvoda, zemlja podrijetla proizvoda, te klasa, sorta ili komercijalni tip (ako je za proizvod propisan posebni tržišni standard)
- sljedivost kod označavanja proizvoda usporedbom ulaznih i izlaznih računa
- je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani


HPK podržava kontrole
Iz Hrvatske poljoprivredne komore pozdravljaju ovaj potez Ministarstva i nadaju se da će se kontrole nastaviti.
- Već godinama ukazujemo na to da voće i povrće koje dolazi iz uvoza nije onakve kvalitete kakve bi trebalo biti, odnosno da ne odgovara našim pravilnicima. To se sada pokazalo točnim. Nadamo se da će trgovci konačno početi poštivati pravila igre i informirati kupce na adekvatan način - poručuje Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

19. travanj 2024 02:23