StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORUKA VLADI

Trgovci hitno traže ukidanje nerada nedjeljom i stanke za dezinfekciju dućana: Mjera nije uspjela, opterećeni su drugi dani u tjednu

Piše Hina
16. svibnja 2020. - 10:15

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) priopćili su u subotu kako smatraju da odluka o neradnoj nedjelji nije primjerena protuepidemijska mjera te su od ministarstva zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima te ukine stanka za dezinfekciju.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova, HUP Udruga trgovine zatražila je "hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane covidom-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo".

Smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

"Ako se takav tip zabrane želi planirati i donositi, ona bi se trebala odnositi jednako na sve subjekte bez izuzetaka te uzeti u obzir kompletan dobavljački lanac povezan s trgovinom s obzirom da je svaka druga odluka koja jedne subjekte izdvaja od drugih potencijalno protuustavna i narušava poduzetničke slobode na tržištu maloprodaje", navode, među ostalim, HUP Udruga trgovine.

Poručili su da je tema reguliranja rada trgovina područje koje se može i treba regulirati isključivo kroz Zakon o trgovini te drže da to nije tema kojom se treba baviti tijela iz sustava civilne zaštite, kao što su Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati. Što se tiče pauze za dezinfekciju, ona kod kupaca stvara negativne reakcije jer čekanjem u redu stvaraju se nepotrebne gužve kupaca, prije i poslije predmetne pauze ", navodi se, među ostalim, u priopćenju.

HUP Udruga trgovine navela je i da ostali subjekti (osobne usluge, ugostiteljstvo) koji imaju direktni kontakt i manje radne prostore u kojima je bliža interakcija ljudi nemaju propisanu obvezu pauze za dezinfekciju pa poziva da se isti uvjeti rada omoguće i gospodarskim subjektima u trgovini.

25. travanj 2024 19:13