StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEĆE IĆI SVE GLATKO

Trebat će ih obilaziti: U prosincu neće svi bankomati davati kune, niti će početkom 2023. godine svi isplaćivati eure!

Piše Sanja Stapić/SD
24. listopada 2022. - 17:39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Računajte da u prosincu možda nećete moći podizati kune na bankomatima na kojima ste naviknuli jer neće svi raditi zbog prilagođavanja na euro, a neće svi ni od prvog siječnja raditi i isplaćivati eure.

Zato ćete debitnom karticom svoje banke moći bez plaćanja naknade podignuti kune tijekom druge polovice prosinca i eure u prvoj polovici siječnja na bilo kojem bankomatu. Da biste znali koji bankomat uopće radi tijekom tog razdoblja prilagodbe na euro, trebat ćete ih obilaziti ili se informirati na interaktivnoj karti bankomata koju priprema Hrvatska udruga banaka s bankama.

Od 4000 bankomata, prvog siječnja iduće godine, njih približno 2800 će isplaćivati eure, a rok za ostalih 1200 bankomata je 15. siječnja, od kada bi građani i na njima mogli podizati eure. Da bi 2800 bankomata u zemlji moglo od prvog dana iduće godine isplaćivati novu valutu, trebat će ih prilagoditi za taj posao. Zbog toga će banke tijekom prosinca postupno povlačiti bankomate iz mreže pa će krajem ove godine samo manji broj bankomata isplaćivati kune, a njima će trebati prva dva tjedna siječnja za prilagodbu na novu valutu.

Prilagodba bankomata na euro je ipak nešto zahtjevnija nego se najavljivalo u prvoj polovici ove godine, kada se govorilo da samo mali broj bankomata neće isplaćivati eure od prvog dana iduće godine.

Brže se riješite kuna

- Tijekom prosinca će dio bankomata i dalje isplaćivati kune, dok će se dio bankomata “gasiti” ili, bolje rečeno, tehnički prilagođavati za isplatu eura nakon 1. siječnja 2023. Kako će manji dio bankomata isplaćivati kune neposredno do 31. prosinca 2022., planirano je da se i ti bankomati tehnički prilagode do 15. siječnja 2023. godine - objasnili su nam u Hrvatskoj narodnoj banci i dodali da su banke prihvatile preporuku da ne naplaćuju naknade za podizanje novca na bankomatima, a od ovog mjeseca pa do kraja godine ukinule su naknadu potrošačima za polog gotovine u kunama na svoje račune.

U središnjoj banci vjeruju da to može motivirati građane da i prije početka 2023. polože kune na svoje račune kako bi se sredstva automatski konvertirala u eure i time smanjila vršna opterećenja na cijeli sustav u razdoblju neposredno nakon prvog siječnja iduće godine.

Možda ne bi bilo loše da su s bankama dogovorili da oslobode plaćanja naknade i podizanje gotovog novca u poslovnicama banaka, jer neke velike banke naplaćuju naknade svojim klijentima, tako bi još bolje preduhitrili moguće gužve pred bankomatima. O prilagodbi bankomata na kojima mnogi podižu svoje plaće i mirovine i vrlo rijetko uopće ulaze u poslovnice banaka, HNB kaže da je to zahtjevna tehnička, operativna i vremenska aktivnost koja uključuje i različite dionike.

- Velik broj bankomata, njih približno 70 posto, bit će prilagođen i isplaćivati eure od 1. siječnja 2023., a preostali dio prilagodit će se u prva dva tjedna Nove godine, čime će svi bankomati biti prilagođeni za eure do 15. siječnja 2023. Putem interaktivne karte bankomata koju priprema Hrvatska udruga banaka u suradnji s bankama naši će građani bili informirani o lokaciji bankomata koji će do 31. prosinca isplaćivati kune, a od 1. siječnja eure.

Koliko imamo bankomata? 4000!

Budući da banke od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknadu građanima za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke u Hrvatskoj, a gustoća bankomata na milijun stanovnika u Hrvatskoj je velika u usporedbi s prosječnom gustoćom bankomata u Europskoj uniji, smatramo da će planirani proces prilagodbe bankomata osigurati građanima dovoljan stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022. i gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023. - smatraju u središnjoj banci.

Iz HNB-a su nam rekli da zbog turizma u Hrvatskoj postoji značajan broj sezonskih bankomata i da trenutni broj bankomata prilično varira pa će u prosincu biti aktivno oko 4000 bankomata. Očekuju da će približno 70 posto bankomata od 1. siječnja 2023. isplaćivati eure građanima, a posebna pažnja posvećena je dostupnosti kuna i eura na udaljenim lokacijama kao što su otoci i onim lokacijama s jednim, odnosno malim brojem bankomata.

Kad budete podizali eure tijekom prva tri mjeseca iduće godine, uglavnom ćete na bankomatima dobivati novčanice od 10 i 20 eura.

Iz HNB-a su na naše pitanje zbog čega je tako i kakva će pravila vrijediti za isplate od travnja odgovorili da su banke u razdoblju od tri mjeseca od dana uvođenja eura dužne bankomate koji se koriste jednom kasetom za isplatu novčanica isključivo puniti apoenom od 10 eura, a bankomate s dvjema ili trima kasetama isključivo puniti apoenima od 10 i 20 eura. Iznimno, bankomati koji se koriste četirima kasetama za isplatu novčanica banke mogu puniti i apoenom od 50 eura.

- Bankomati koji će biti napunjeni s apoenom 50 eura mogu isplaćivati apoene od 50 eura ako se podiže 150 ili više eura. Do 100 eura bit će isplaćene novčanice od 10 i 20 eura. Nakon isteka zadanog razdoblja apoenska struktura ovisit će o poslovnoj odluci svake banke - navode u Hrvatskoj narodnoj banci.

27. rujan 2023 06:52