StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNORMALIZACIJA ODNOSA

Trebaju li svi HDZ-ovci ići u Grubore, a svi SDSS-ovci u Knin? ‘Na tome treba graditi nacionalnu političku kulturu te ne davati pozornost radikalima‘

Piše Anita Belak- Krile
28. srpnja 2020. - 19:45

Kao i svake godine u ovo vrijeme, u žarište medijskog i političkog interesa dolazi pitanje hoće li SDSS-ov lider Milorad Pupovac doći 5. kolovoza u Knin na proslavu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije "Oluja". Ovo ljeto interes je dodatno pojačan činjenicom da je potpredsjednik nove Vlade Boris Milošević, također član SDSS-a.

Mnogi u javnom prostoru komentiraju kako bi bilo normalno da u Knin napokon dođe dugogodišnji lider Srba u Hrvatskoj, dok drugi tumače da bi suradnja u Vladi trebala donijeti i udruženu akciju na terenu, odnosno zajednički odlazak državnog vrha i predstavnika Srba u Hrvatskoj na obilježavanje "Oluje" u Kninu, a potom odavanje počasti ubijenim srpskim civilima u Gruborima.

- Dolazak Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u Knin te odlazak HDZ-ovih državnih dužnosnika u Grubore bio bi dobar temelj za normalizaciju odnosa. Treba otići na oba mjesta i reći da je "Oluja" bila legitimna vojno-redarstvena operacija kojom je uspostavljen ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj na većem dijelu njezina teritorija, ali ne treba ni prešutjeti da je bilo zločina nad srpskim stanovništvom. Mi trebamo slaviti svoj središnji nacionalni praznik, ali pritom imati razumijevanje i za svaku nevinu žrtvu, a ubijeni civili u Gruborima to jesu. Dok se taj korak ne napravi, ne može se očekivati konstitucionalni patriotizam od naših sugrađana srpske nacionalnosti - ocjenjuje politički analitičar Davor Gjenero.

Podsjeća, doduše, i na činjenicu da je u mandatu premijera Ive Sanadera tadašnji potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac došao na proslavu u Knin te da je isto tako, na poziv predsjednika države Ive Josipovića, u Kninu bio i Veljko Đakula, no da ti događaji nisu bogzna kako promijenili odnose između Hrvata i Srba niti dugoročno povećali toleranciju.

U tom kontekstu napominje i kako se srbijanski predsjednik Boris Tadić poklonio žrtvama na Ovčari, Ivo Josipović onim u Paulin Dvoru.

Civilizacijski doseg

- To je naprosto civilizacijski doseg, zločin zaslužuje osudu, žrtve pijetet. Zločin koji se dogodio u Paulin Dvoru ne mijenja karakter srpske agresije na Vukovar. Isto tako treba reći da zločin iz Grubora ne dovodi u pitanje legitimitet oslobodilačke akcije. Na tome treba graditi nacionalnu političku kulturu i ne davati pozornost radikalima koji jedno ili drugo dovode u pitanje. S njima demokratski razgovor naprosto nije moguć – smatra Gjenero.

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović konstatira kako je krajnje vrijeme za normalizaciju odnosa, ali tvrdi da ta normalizacija mora biti iskrena u funkcionalnom, etičkom i političkom smislu.

- Bez tih preduvjeta ne može poslužiti stabilnosti sustava niti bez te iskrenosti može doći do pravog suočavanja s novijom prošlošću i zatvaranja jednog poglavlja koje opterećuje unutarnje odnose, kao i one u regiji - ističe prof. dr. Milardović.

Ako bi se išlo tim pravcem, bez fige u džepu, onda bi, veli, to bilo u funkciji normalizacije odnosa, međutim, njemu se ne čini kako se u startu krenulo tim putem.

- Na pitanja hoće li ići u Knin Milorad Pupovac ne kaže kategorički ni 'da' ni 'ne', nego odgovara da će ići u Grubore. Razumijem njegovu poziciju i da je on tu u svojevrsnoj "kašeti brokava", ali postoji nešto što se zove hrabrost i odlučnost da se jedanput to presiječe i onda u budućnosti, kad dođu ovi datumi, ponaša racionalno i bez tenzija. A ovako s ovim raspravama hoće ići, neće, zašto hoće, zašto neće, stalno se vraćamo u rikverc - zaključuje Milardović.

Različiti rakursi

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Ivan Rimac nema dileme oko toga da bi bilo dobro da SDSS-ovi političari dođu u Knin, a HDZ-ovi u Grubore. Svjestan je, kaže da simboličke geste političara neće preko noći riješiti hrvatsko-srpske odnose, ali će ipak pokazati dobru volju i uvažavanje onih drugih. 

- Uvijek, kad se govori o oprostu i pomirenju, pokazalo se da te geste moraju krenuti od samog vrha, od političara koji to moraju pokrenuti, a narod će ih ili prihvatiti ili neće, zavisno od osobnih trauma svakog pojedinca.

Isto tako treba i razumjeti da rakurs iz kojeg na "Oluju" gledaju Hrvati, a iz kojeg Srbi, nije isti. Milošević je napravio veliko zlo hrvatskom, ali i srpskom narodu te iz njihove perspektive "Oluja" ne izgleda nešto što trebaju slaviti. Mnogi njihovi sunarodnjaci su otišli i nisu se više vratili - napominje prof. dr. Rimac.

{embed_photo}1477556{/embed_photo}

Milošević: Ako je moj dolazak u Knin gesta, imam želudac za svaku vrstu geste

Na pitanje gdje će biti 5. kolovoza, potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) u razgovoru za N1 televiziju kazao je kako još traju razgovori o njegovom dolasku u Knin kao članu Vlade.

"To je važno jer nikad na takav način prije nismo razgovarali. Ova Vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba, Oluja je traumatično iskustvo... Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije...", kazao je Milošević za N1.

Upitan kako gleda na 'Oluju', kao i pobjedu i kao egzodus, kazao je:

"To je dvostrana slika na koju moram gledati tako... Ne mogu prijeći i zaboraviti nevine civilne žrtve i zapaljene kuće, egzodus stanovništva... To čini dio mog identiteta. Ako je moj dolazak gesta, imam želudac za svaku vrstu geste za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice", poručio je. 

Odluka o dolasku u Knin bit će donesena najkasnije početkom drugog tjedna, a ako će ići, to će, kaže, biti iskreno i s ciljem poboljšanja atmosfere u društvu.

19. travanj 2024 20:33