StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoželjni turisti

Treba otvoriti vrata Izraelskim gostima, svi su cijepljeni, vole putovati i ne žale potrošiti za vrijeme odmora

Piše Tihana Marović
7. travnja 2021. - 10:41

TIHANA MAROVIĆ
Svjetski ekonomski forum iz Ženeve prošloga je tjedna objavio podatke o državama s najvećim brojem cijepljenih građana po broju potrošenih doza na stotinu stanovnika, a na samom vrhu je Izrael.
Postigli su zavidne rezultate, imaju čak 114,70 cijepljenih na sto stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca cijepljeno barem jednom dozom! Budući da Izraelci vole putovati i da lijepo troše u zemljama u kojima odsjednu, među najpoželjnijim su gostima ovoga ljeta, posebice ako uzmemo u obzir da COVID bilaterarne sporazume imaju tek s dvije europske zemlje; Grčkom i Ciprom. Samo oni trenutno priznaju izraelsku "Zelenu putovnicu", poznatiju kao "Ramzor".
Budući da Izraelci ove godine neće baš moći putovati u svoje omiljene destinacije kao što su Pariz, London i Prag, bilo bi dobro da tu rupu popuni Hrvatska, smatra Izraelac Shlomi Ranot, poslovni čovjek s bazom u Dubrovniku.

Oglasi i letovi

- Među ostalim bavim se i zdravstvenim turizmom i jako sam zainteresiran za to da što jasnije raspravimo odnose s Izraelom, budući da se upravo u njihovim putnicima krije veliki potencijal za nadolazeću sezonu. Naime, smatram da su prave šanse Hrvatske ove godine u nautičkom i zdravstvenom turizmu.
Nautički turizam zadovoljio je i najbogatije i najzahtjevnije goste u vašoj zemlji, to je karta na koju biste trebali zaigrati. Zdravstveni aspekt sjajna je promocija za hrvatsku obalu, a i pokazat će jasan smjer u kojem će se kretati hrvatski, ali i svjetski turizam - kaže Ranot, podcrtavajući dva nužna momenta. Prvi je pravodobno oglašavanje i privlačenje turista, a drugi uspostavljanje letova. Tu bi, najavljuje, dobrih vijesti uskoro moglo biti.
- Dobio sam provjerenu informaciju da bi već od idućeg četvrtka trebale biti uspostavljene dvije zrakoplovne linije tjedno na relaciji Tel Aviv - Dubrovnik. Navodno, interesa ima i Croatia Airlines, i to za liniju Tel Aviv - Dubrovnik - Zagreb i obrnuto. To bi bile zaista ohrabrujuće i dobre vijesti. Primjera radi, kada Izraelci dođu na liječenje ili na tretmane u moju bolnicu, ostaju mjesec do dva, ovisno koliko tretman traje. Nisu poput drugih gostiju koji će samo uživati u suncu i moru. Putuju, razgledaju cijelu zemlju, a poprilično i troše, posjećuju restorane - poentira.
Trenutno, Tel Aviv povezan je zrakoplovnim linijama s obližnjim destinacijama, Crnom Gorom i Srbijom. Ranot smatra da bi ova sezona mogla biti i bolja od prošle, no samo ako je mudro pripremimo i dogovorimo sve na vrijeme. Svakako pozdravlja i uvođenje COVID putovnica, najavljenih za lipanj.
Kontaktirali smo i Ministarstvo turizma. Oni kažu da svakako pozdravljaju dolazak zdravih i cijepljenih Izraelaca. U Hrvatsku, napominju, prema važećim propisima Stožera, mogu ući gosti koji zadovoljavaju jedan od četiri propisana uvjeta.

Test i potvrda

Dakle, za goste koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, vrijedi sljedeće. Moraju predočiti negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati. Igra i potvrda o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze, i to ako je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice.
U Hrvatsku se može i ako imaju potvrdu kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom nakon što je prethodno imao pozitivan PCR ili brzi antigenski test, a može se obaviti i PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje odmah nakon dolaska u Republiku Hrvatsku i to o vlastitom trošku, uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. Također, u slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana.

19. travanj 2024 17:59