StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMinistar optimističan

Tomislav Ćorić: ‘Očekujemo značajno umanjenje cijena goriva idućeg utorka‘

Piše šibenski.hr
16. ožujka 2022. - 08:25

U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija, gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

Na početku je komentirao najavu da će Vlada na idućoj sjednici donijeti nove uredbe kako bi se olakšala situacija s cijenom goriva.

- Hrvatska je kao i sve zemlje članice je donijela akte vezano uz umiješavanje biogoriva. S obzirom na eskalaciju cijena, odlučili smo suspendirati penaliziranje od 1. travnja do kraja godine i na taj način olakšati našim građanima. Ušteda koja će se ostvariti od 1. travnja bi trebala po litri benzina ili dizela biti oko pola kune. Na taj način Vlada koristi još jedan alat kojim olakšavamo situaciju građanima. Cijena nafte se kreira na međunarodnom tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati, osim na ovaj način, ističe.

Svakoga utorka se mijenja cijena goriva, ona se računa po prosjeku cijena od prošloga tjedna, od ponedjeljka do petka.

- Prošloga tjedna bio je značajan porast cijena goriva na početku tjedna, iako je u četvrtak i petak cijena nešto pala, prosjek je u konačnici izračunat na temelju tih pet dana. Cijena sada pada, ako se ovaj trend nastavi, mi od sljedećeg tjedna možemo očekivati značajno umanjenje cijene goriva, dodaje. 

Po pitanju gospodarstva i njihove bojaznosti za održivost poslovanja, Ćorić kaže da njihove akcije moraju biti kompatibilne s akcijama i direktivama EU-a. 

- Naša ciljna skupina s ovim mjerama jest građanstvo. Mjere koje se tiču subvencija oko cijene plina tiču se građana i malih te srednjih poduzetnika. Ono što ćemo činiti, analiziramo i najmanju promjenu zakonodavnog okvira Europske komisije i pokušavamo pronaći načine kako dodatno asistirati. Mi smo u Vladi već 5 godina usmjereni na održivi razvoj RH i na rast životnog standarda naših građana. To je nešto što je kontuirano u bazi svih politika.

25. travanj 2024 15:24