StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettradicija i politika

Što zapravo označavaju simboli koje ovih dana viđamo na prosvjedima podrške Palestincima diljem svijeta?

Piše vijesti
26. studenog 2023. - 22:00

U stotinama gradova širom svijeta prosvjednici se posljednjih dana okupljaju u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, noseći simbolično crno-bijelo palestinsko pokrivalo za glavu poznato kao kefija. To se moglo vidjeti i na subotnjem prosvjedu u Zagrebu.

Osim toga, prosvjednici nerijetko nose velike ključeve, crtani lik koji prikazuje dijete okrenuto leđima, pa čak i ilustraciju lubenice, od kojih svaki predstavlja jedan od načina podrške palestinskim političkim ciljevima i stvaranju palestinske države, prenosi danas.rs.

Kefija

Kefija je pamučna marama za glavu kvadratnog oblika s prepoznatljivim kariranim uzorkom koja se nosi u mnogim dijelovima arapskog svijeta.

Crno-bijela varijanta, koju nose Palestinke i Palestinci, postala je simbol palestinske borbe za samoopredeljenje, pravdu i slobodu.

Ova marama, koja se na Bliskom istoku prvobitno koristila za zaštitu od sunčeve svjetlosti, stekla je popularnost tokom arapske pobune protiv britanske kolonijalne vladavine 1930-ih.

Kefija je takođe bila zaštitni znak Yassera Arafata, pokojnog palestinskog vođe. 

Danas su brojni pojedinci, aktivisti i organizacije širom sveta prihvatile kefiju kako bi podržali Palestinu.

image
Nera Simic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix

Maslina

Drvo masline ima duboke povijesne i kulturne korijene u Palestini, a njziene grane su stoljećima povezane s mirom i prosperitetom.

Ovo otporno drveće može podnijeti sušu, temperature ispod nule, mraz, pa čak i požar. Oni su simbol palestinskog otpora protiv izraelske okupacije i njihove povezanosti sa zemljom.

Uzgoj maslina igra ključnu ulogu u palestinskoj ekonomiji kroz proizvodnju maslinovog ulja, maslina za jelo i sapuna.

Godine 1974., Yasser Arafat, tada vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), slavno je rekao u govoru upućenom Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda: “Danas dolazim noseći u jednoj ruci maslinovu grančicu, a u drugoj pušku borca za slobodu. Ne dozvolite da mi maslinova grančica padne iz ruke. Ponavljam, ne dopustite da mi maslinova grančica ispadne iz ruke!”.

image
Brendan Smialowski/Afp

Tatrez

Umjetnost palestinskog vezenja, ili tatrez, dekorativna je praksa korištenja igle i konca koja se prenosi generacijama palestinskih žena.

Različite regije u Palestini razvile su svoje jedinstvene stilove tatreza koji odražavaju različite aspekte palestinskog života i lokalnih iskustava. Svaki uzorak ima različita značenja ili priče iza sebe, a uzorci se kreću od motiva inspiriranih prirodom, poput drveća, do geometrijskih oblika.

Najčešći odjevni predmet ukrašen vezom je tradicionalni tobe, široka haljina koju nose palestinske žene. Haljine se obično izrađuju od lana, pamuka, vune ili svile, a tkaju se ručno ili u velikim tkalačkim centrima. Crvena je dominantna nijansa u vezivu, koja varira, ovisno o tome u kojoj smo regiji i tko je autor, tj. kreator.

UNESCO je 2021. godine dodao tradicionalni palestinski vez na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

image
Richard A. Brooks/Afp
image
Nera Simic/Cropix
04. svibanj 2024 04:53