StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmisteriozni jahtaši

Tko su Putinovi bogataši čije su jahte zapele u hrvatskim lukama? Jedan je u Ukrajini trebao zamijeniti Zelenskog, drugi je bio veza s Trumpom

Piše Davor Krile/SD
18. ožujka 2022. - 15:32

Hrvatska je dosad blokirala tri luksuzna broda i bankovne račune 6 tvrtki u našoj zemlji zbog povezanosti njihovih vlasnika s Vladimirom Putinom. Identitet tih oligarha hrvatske vlasti, međutim, pažljivo čuvaju i ne može se službeno doznati o kome se radi.

Podsjetimo kako je Francuska početkom ožujka zaplijenila jahtu u vlasništvu off-shore tvrtke koja je povezana s Igorom Sečinom, vlasnikom ruske naftne kompanije Rosnjeft i jednim od najbližih Putinovih ljudi, i to odmah javno obznanila. Talijanske vlasti zaplijenile su prošli tjedan u Trstu, uz pratnju kamera, impozantnu jahtu ruskoga režimskoga milijardera Andreja Meljničenka.

Kako je priopćila talijanska financijska policija, zapljena Meljničenkova plovila izvršena je temeljem odluke EU-a o proširenim sankcijama od 9. ožujka. Za razliku od Italije i Francuske, Hrvatska Putinove oligarhe kažnjava prilično konspirativno, valjda kako ih ne bi jako naljutila. Takve samozatajne sankcije, međutim, baš i nemaju nekakvog smisla.

Novinari tako isključivo neslužbeno javljaju kako je megajahta Royal Romance, duga 92 metra, što je odnedavno blokirana na vezu u riječkoj luci i čiji godišnji troškovi održavanja dosežu čak vrtoglavih 20 milijuna dolara, zapravo vlasništvo Viktora Medvedčuka, Putinova ukrajinskog kuma i donedavno najveće njegove uzdanice u Kijevu. Figurirao je i kao najizgledniji kandidat za predsjednika marionetske ukrajinske vlade, u slučaju ruske pobjede u Ukrajini i planirane detronizacije Volodimira Zelenskog.  

image

Lider proruske opozicije u Ukrajini Viktor Medvedčuk

Stringer/Sputnik/via AFP

Medvedčuk je ukrajinski političar, odvjetnik i poslovni oligarh, lider proruske opozicije u Ukrajini. Dugogodišnji je žestoki protivnik pristupanja Ukrajine Europskoj uniji, a o NATO-u da i ne govorimo. Davno je bio šef kabineta bivšega ukrajinskoga predsjednika Leonida Kučme, da bi se 2018. angažirao na izborima kao šef političke stranke 'Oporbena platforma-Za život' i 2019. bio izabran u Vrhovnu Radu, ukrajinski parlament.

Kao klasični kremaljski instant-milijarder - koji se kao i svi Putinovi bogataši nije obogatio nikakvom kreativnom pameću, nego lopovskom privatizacijom državnih izvora sirovina - Medvedčuk se nakon punjenja računa razveo od bivše supruge i 2004. oženio tv-starletu, ukrajinsku voditeljicu Oksanu Marčenko. S njom je dobio i kćer kojoj je Vladimir Putin osobno bio kum na krštenju.

Prije godinu dana Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine uvrstilo je Medvedčuka i njegovu suprugu na popis ukrajinskih sankcija zbog navodnog financiranja terorizma u Donbasu. Lanjskoga svibnja ukrajinsko tužiteljstvo je optužilo Medvedčuka i za izdaju i pokušaj pljačke nacionalnih resursa na Krimu (kojega još uvijek tretiraju međunarodno priznatim ukrajinskim teritorijem). Viktor Medvedčuk je od tada do zadnjih dana veljače ove godine bio u kućnome pritvoru u Kijevu, iz kojega je pobjegao u nepoznatom smjeru 4 dana nakon otpočinjanja ruske invazije na Ukrajinu. Njegovi odvjetnici bijeg nemušto demantiraju, tvrdeći samo kako se morao skloniti na sigurno 'zbog ugroženosti života i prijetnji ukrajinskih nacionalista'.    

Vlasnik druge jahte blokirane u sklopu zapadnih sankcija u Hrvatskoj je, čini se, također rodom Ukrajinac. Novinar Marko Didić je, istražujući vijest o takvom plovilu u skradinskoj ACI marini za naš list, došao do prilično pouzdanih indicija da iza nje stoji 47-godišnji Kiril Aleksandrovič Dmitrijev, šef Ruskog fonda za izravna ulaganja, teškog preko 10 milijardi dolara.

image

Vladimir Putin i Kiril Dmitrijev

Aleksey Nikolskyi/Sputnik/AFP

Kiril Dmitrijev rođen je u Kijevu, no završio je studije u Americi, na Sveučilištu Stanford i na Harvardu, i to kao jedan od prvih postsovjetskih studenata na razmjeni. Radio je neko vrijeme i kao investicijski bankar u u New Yorku i Los Angelesu, da bi po povratku u Moskvu odrađivao najpovjerljivije državne investicijske poslove za Putinov režim. U Muellerovom izvješću o ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. spominje ga se kao jednu od ključnih komunikacijskih figura između Kremlja i Donalda Trumpa. U siječnju 2017. Dmitrijev se na Sejšelima susreo s Erikom Princeom, osnivačem privatne američke vojne tvrtke Blackwater, Georgeom Naderom i prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zayedom al-Nahyanom. Prince iz Blackwatera predstavljao je predsjednički tranzicijski tim novoizabranog Donalda Trumpa, dok je Dmitrijev predstavljao rusku vladu, i to na preporuku tadašnjega Trumpova glavnog stratega, tvorca mnogih desnopopulističkih pokreta Stevea Bannona.

Osim svoje očito povjerljive službene uloge u Putinovu režimu, Kiril Dmitrijev ima i krajnje osobnu vezu s ruskim predsjednikom. Dmitrijevljeva supruga Natalija Popova studirala je, naime, svojedobno s Ekaterinom Tikhonovom, mlađom kćeri Vladimira Putina. Tikhonova, čije je pravo ime zapravo Ekaterina Vladimirovna Putina, voditeljica je fonda Innopraktika, koji objedinjuje neke financijske resurse Moskovskog državnog sveučilišta. Njezin pravi identitet u Rusiji je jako opasno javno navoditi, no supruga Kirila Dmitrijeva Natalija Popova radi, kakve li slučajnosti, baš kao zamjenica Ekaterine Tikhonove u fondu Innopraktik.

image

blokirane jahte u Hrvatskoj

Matija Djanešić, Paun Paunović/Cropix
image

Jahta Royal Romance u riječkoj luci, vjerojatno vlasništvo ukrajinskoga milijardera Viktora Medvedčuka

Matija Djanješić/Cropix
05. svibanj 2024 23:17