StoryEditorOCM

Tko je kriv za stravičan napad bul terijera na 67-godišnjakinju i psa? Stručnjak ima važnu poruku za sve vlasnike

Piše Šibenski.hr
1. lipnja 2022. - 09:37

Nakon što su dva bulterijera napala velikog švicarskog planinskog psa i njegovu vlasnicu u Varaždinu, postavlja se brojna pitanja o odnosu psa i vlasnika. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić o ovoj je temi razgovarala s uzgajivačem pasa Borisom Krizmanom.

Stravična snimka: bul terijeri napali 67-godišnjakinju i njenog psa, u napadu su ustrajali, više ih je ljudi pokušalo obuzdati

O tome čija je krivica kada se dogodi ovakav ili sličan napad, Krizman je vrlo sigurno i bez razmišljanja odgovorio da je to sigurno vlasnik.

- Sigurno je vlasnik. Da ne kažem baš sto posto, ali sigurno je vlasnik krivac za ovakve napade, rekao je.

Iako je ovaj slučaj zapravo slučaj vrlo ozbiljnog napada psa, Krizman ne smatra da se taj pas ne može resocijalizirati.

- Naravno da može. Svaki se pas može resocijalizirati. Možda malo više truda treba s takvim, agresivnim pasminama, ali svaki se pas može resocijalizirati, rekao je.

Stručnjak je naglasio da je, kada pričamo o socijalizaciji i resocijalizaciji bilo koje vrste psa, pa čak i onih koje se smatra opasnima, važna i uključenost vlasnika u proces.

- Najbitnije je školovanje. Hrvatski kinološki savez provodi razne tečajeve za školovanje, ima mnogo mogućnosti, rekao je.

- Imate život psa u gradu, na primjer auto zatrubi, netko priđe i pita nešto, netko pretrči ulicu - sve se ove stvari u gradu događaju i pas mora biti naviknut na njih. Isto tako da kraj drugog psa prođe, da ga niti ne pogleda. Takve se stvari vježbaju, ispričao je Krizman.

20. travanj 2024 16:45