StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpodržimo je!

Tko je Ema Donev, 14-godišnja genijalka za koju navijamo? Lovi svjetsku znanstvenu nagradu ‘tešku’ dva milijuna kuna

Piše Anita Matić/SD
18. rujna 2022. - 21:51

Ema Donev, četrnaestogodišnjakinja iz Ivanić Grada definitivno nije “obična” tinejdžerica. Ona je jedna od rijetkih svojih vršnjaka, ne samo u svoj sredini, ne samo u svom gradu, u svojoj državi, ma i na svom kontinentu, već jedna od rijetkih na svijetu koja već godinama zna da će postati astrofizičarka. Ona je jedna od one djece za koju volimo reći da su genijalci.

Ambiciozna, talentirana i jako marljiva djevojčica svoju neobičnu želju mogla bi ostvariti vrlo brzo. Ona je, naime, jedina učenica iz Hrvatske koja ima priliku osvojiti prestižnu svjetsku nagradu “Breakthrough Junior Challenge”, a riječ je o godišnjem natjecanju koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti.

Natječu se srednjoškolci od 13 do 18 godina, a jedan od zadataka bio je i prijaviti video u kojem objašnjavaju teorijski koncept iz područja znanosti, fizike ili matematike. Ena u svom videu u 90 sekundi objašnjava molekule DNK i RNK te 2. zakon termodinamike, a ako pobijedi, osvojit će stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti od 100.000 dolara. Pobjednica ili pobjednik moći će odabrati i učitelja koji je najviše pridonio njihovu interesu za znanost, a koji će također biti nagrađen, i to sa čak 50.000 dolara.

Lajkajte, lajkajte

Ovogodišnje izdanje privuklo je više od 2400 kandidata iz cijelog svijeta, a u polufinale je ušlo samo 30 radova, koje je žiri ocijenio najboljima. I naša Ema je među tom odabranom družinom. A uskoro će i finale u koje ulazi onaj tko prikupi najviše lajkova na objavljena videa - i na Facebooku i na YouTubeu. Finale će se održati u San Franciscu, kada će poznati svjetski znanstvenici odabrati pobjednicu ili pobjednika.

Dakle, o Eminoj sudbini na natjecanj, na Facebooku, kao i na YouTubeu videu. Lajkovi se zbrajaju, a za Emu možemo lajkati sve do isteka 20. rujna. Pa hajde da malo pobliže upoznamo ovu jedinstvenu djevojčicu...

Učenika entuzijasta poput tebe jako je malo, ali toga si ti vjerojatno i svjesna, jer si i jedina učenica iz Hrvatske koja ima priliku osvojiti prestižnu nagradu Breakthrough Junior Challenge na natjecanju koje potiče kreativno razmišljanje o znanosti.

Među 2400 svjetskih učenika ušla si u polufinalni izbor od njih 30 i već sada sigurno naša znanstvena struka može računati da će imati pravu astrofizičarku. Znamo da smo vjerojatno tisućiti koji to pitaju, ali kako i kada je došlo do te ljubavne “kemije” između tebe i fizike?

- Moje putovanje u znanost krenulo je dok sam bila dosta mala, mama i ja smo zajedno rješavale zadatke iz matematike na ploči kako bih bila spremna za školu. S vremenom, matematika mi je postajala sve zanimljivija pa i dandanas volim rješavati zadatke iz matematike za zabavu. Kako se moj interes za matematiku povećavao, tako su me više zanimale i druge stvari, kao što je astrofizika.

Počela sam kupovati knjige o crnim rupama jer su mi one bile egzotične i nisu nalik ničemu na Zemlji. Kako sam čitala knjige, zavoljela sam i zvijezde, planete te egzoplanete. Trenutno me jako zanima astrobiologija i život na drugim planetima. Osim astrofizike, zadnjih godina me sve više zanima fizika. Pohađam natjecanja, planiram i ove godine natjecanje iz astronomije, i volim učiti više o njoj. Toliko je volim da sam odlučila objasniti dio fizike u svom videu za Breakthrough Junior Challenge.

image
Sandro Lendler

Rad o entropiji

Evo, baš dobro da si to spomenula, taman smo te htjeli pitati kakvim si se radom predstavila na ovom natjecanju i zbog čega smatraš da bi on mogao biti najbolji?

- Predstavila sam se radom o entropiji i kako su ona i život međusobno povezani. Entropija je vrlo teška i mnogo ljudi ne zna puno o njoj, kao što ni ja nisam kad sam počela raditi svoj video. Htjela sam napraviti kreativan video o nekoj temi o kojoj ne znam mnogo ili ne razumijem tako da u procesu stvaranja videa naučim puno toga. Smatram da je jedinstven video i da je vrlo dobar zato što pokušava objasniti entropijine efekte na život i naš svijet.

Ovo je kreativan novi način objašnjavanja te mi zapravo ne znamo što je točno entropija, ali znamo njezine efekte na život i svemir pa sam je zato na taj način objasnila. Jednostavan je video, nema kompleksnih animacija i puno snimanja pa mislim da je i zbog jednostavnosti vrlo dobar jer ne odvlači pažnju gledatelja od poante videa, a to je naučiti efekte entropije na život i njezino mjesto u svemiru i fizici.

Ako pobijediš, među ostalim ćeš dobiti i stipendiju za željeni fakultet u visini od 250 tisuća dolara; znaš li već koji bi to bio?

- Još sam mlada pa ne znam točno gdje bih htjela studirati. Jedino što znam je da bih htjela studirati u inozemstvu na faksu koji ima dobar program iz fizike i astrofizike.

A srednja škola?

Trenutno pohađam XV. gimnaziju. Jako mi se sviđa škola, iako je tek drugi tjedan nastave. Mislim da će mi se svidjeti tamo te da ću se odlično moći pripremiti za natjecanja, fakultet i sve daljnje učenje.

Uz fiziku, vjerojatno voliš i ostale prirodne znanosti, natjecanja i slično. Kakve stvari te još vesele u tvojim tinejdžerskim godinama, kako izgleda jedan tvoj običan dan?

- Mene vesele razne stvari kao što su druženje s prijateljima, s obitelji, gledanje serija i filmova sama ili s prijateljima, kreiranje videa, čitanje knjiga i slično. Moj običan dan se sastoji od nastave, učenja predmeta koje smo imali taj dan i ponavljanja prethodnog gradiva, čitanja knjiga, te ako imam vremena malo radim na novom videu.

Nije fan socijalnih medija

image
Sandro Lendler

Voliš li ti stvari kakve “obični” tinejdžeri vole - TikTok, igrice, kino, izlaske...?

- Nisam preveliki fan socijalnih medija, ali volim ponekad igrati igrice, družiti se s prijateljima i ići u kino. Što se tiče sporta, volim igrati odbojku i badmington, a trenutno treniram tenis. Dodatno, volim planinariti.

Imaš i svoj YouTube kanal o kojem se sama brineš. Dosta je tu posla, ali i potrebnih predznanja da bi sve to savladala? Kako si se odlučila na to?

- Svoj YouTube kanal pokrenula sam dijelom iz dosade, a dijelom slučajno. Jednog dana bilo mi je dosadno dok sam gledala neke edukativne videoklipove nakon operacije krajnika i pomislila sam: zašto ne bih napravila svoj video o nekoj temi u znanosti?

Upravo sam to i učinila. Napravila sam video o Velikom prasku i što se sve dogodilo nakon njega do danas. Jako sam ponosna na taj video, ali u to vrijeme nisam znala što bih s njim. Roditelji su mi rekli da bih trebala napraviti YouTube kanal i objaviti video. Rekla sam da ne dolazi u obzir jer sam bila jako sramežljiva u objavljivanju svoga rada. Međutim, na kraju sam odlučila objaviti video.

Pokazalo se da je to jedna od mojih najboljih odluka ikad, i svaki put kad napravim novi video ili dobijem novu ideju za video, jako se razveselim. Što se tiče predznanja, počela sam raditi videa u šestom razredu pa sam imala dosta malu količinu znanja o astronomiji i drugim znanostima, no to me nije zaustavilo.

Prvo sam počela raditi videa o onome što me zanima i o čemu sam puno toga znala, a s vremenom i o novim stvarima o kojima sam trebala istražiti, pročitati nešto novo i slično. Trebalo mi je dosta vremena da naučim kako koristiti software koji trenutno koristim, ali i to je sve dio procesa učenja.

Poput Leonarde iz ‘Teorije’

Sigurno si gledala i “Teoriju velikog praska”, kakva ti je ta glumačka znanstvena ekipa i da se moraš poistovjetiti s nekim od likova, tko bi to bio?

- Mislim da bih se najviše poistovjetila s praktičnim fizičarom Leonardom jer on jako voli to što radi i misli da će njegova istraživanja pomoći pomaknuti granice fizike. Kada budem starija, želim također voljeti to što radim, bila to astrofizika ili astrobiologija, i želim pomaknuti granice koliko je moguće u tim znanostima.

20. travanj 2024 05:03