StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStiže promjena

Tjedan počinje s pljuskovima praćenim grmljavinom

Piše PSD
28. travnja 2019. - 23:44

Vlažan i nestabilan zrak zadržavat će se iznad našeg dijela Europe pa će i dalje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, gotovo svakodnevno uz barem ponegdje povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, u najavio je Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.


Novi tjedan započet ćemo s kišom ponegdje praćene grmljavinom, a u dijelu Posavine može pasti i više od 20 litara po četvornom metru. Kiše će povremeno biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, a u predjelima iznad 800 metara padat će i susnježica i snijeg. Puhat će većinom umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije u noći na ponedjeljak će lokalno biti jakih pljuskova praćenih grmljavinom, ponegdje uz njih i obilnije kiše te kratkotrajno i olujnog vjetra. Tijekom dana promjenljiva naoblaka uz koju će biti i dosta sunčanog vremena te tu i tamo poneki pljusak. Puhat će umjeren i umjereno jak sjeverozapadni vjetar, poslijepodne ponegdje uz obalu i zapadni i jugozapadni. More će biti umjereno valovito, na otvorenom moguće i valovito.

Na jugu Hrvatske će također pljuskovi biti vjerojatniji u noći i ujutro te ponovno navečer. Jugo će puhati sve do jutra, pa će ono biti razmjerno toplo, a tijekom dana se, uz jugozapadnjak, temperatura neće znatnije mijenjati.

Zbog toga je za sutra za cijelu zemlju izdan niz upozorenja Meteoalarma. Za karlovačku i gospićku regiju, gdje se očekuju obilna kiša i jako grmljavinsko nevrijeme s pljuskovima izdano je narančasto, za središnju Hrvatsku i Slavoniju na snazi je žuto upozorenje zbog moguće obilne kiše, za Istru i Kvarner izdano je žuto upozorenje zbog olujne bure i sjevernog vjetra, ali i grmljavinskog nevremena, a žuto je izdano i za Dalmaciju, zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena.

Utorak će još na kopnu biti razmjerno svjež, no kiše će već biti zamjetno manje, pogotovo na zapadu, a sunčanog vremena više nego u ponedjeljak. Od sredine tjedna bit će više suhog i sunčanog vremena, no i dalje treba računati na lokalne pljuskove, posebice u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka ponovno raste vjerojatnost za češću pa i izraženiju kišu te pad temperature.
I na Jadranu će u utorak pljuskova biti zamjetno manje nego u ponedjeljak, i bit će vjerojatniji u Dalmaciji. 

U srijedu i četvrtak prevladavat će sunčano vrijeme, a s jačim razvojem oblaka u unutrašnjosti poneki pljusak može doći i do obale u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab do umjeren, većinom sjeverozapadni i jugozapadni, potkraj četvrtka na sjevernom će dijelu zapuhati jugo. Od petka će ponovno pljuskovi biti vjerojatniji, moguće i izraženiji. No za detaljniju prognozu za to razdoblje treba pričekati još koji dan.

26. travanj 2024 09:00