StoryEditorOCM

Tijekom protupožarne sezone, zračne snage HRZ-a gasile 22 požara. Evo koliko ih je bilo u našoj Županiji

Piše Šibenski.hr
11. rujna 2023. - 17:43

Protupožarne zračne snage OSRH sudjelovale su od 19. lipnja do 10. rujna u gašenju 22 požara: sedam u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Šibensko-kninskoj županija i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, priopćio je u ponedjeljak MORH.

Provedeno je 41 protupožarno izviđanje protupožarnim zrakoplovima, ostvareno je 2.038 letova, više od 322 sata naleta, a izbačeno ukupno 9.680 tona vode. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran tri puta u nadzoru visoko rizičnih područja za izbijanje požara.

Tijekom godine primljena su 92 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom zračnih snaga HRZ-a, stoji u priopćenju. Osim toga, kanader s dvije posade i zrakoplovno-tehničkim osobljem bio je angažiran tri puta u Grčkoj, u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite za pomoć drugim državama.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama prestalo s radom u nedjelju, 10. rujna, a ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pripadnicima HV-a, posebno pilotima i tehničarima koji su pokazali profesionalizam, spremnost i požrtvovnost tijekom ovogodišnje protupožarne sezone.

Zračne snage HRZ-a u stalnoj su pripravnosti sukladno procjeni opasnosti i angažiraju se na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta, stoji u priopćenju.

 

03. svibanj 2024 10:20