StoryEditorOCM

Teško bolesnoj djevojčici Vanesi treba pomoć: njen otac završio je u pritvoru jer je zvao Kolindu, roditelji su u teškom minusu na računu, a iz domaće bolnice im poručuju da - čekaju

7. studenog 2018. - 14:15

Da je sistem opet zakazao, a da su se zbog toga napatili najnježniji, dokazat će vam i priča o Vanesi Dolenc, 14-godišnjoj djevojčici s teškim zdravstvenim komplikacijama. Rođena je bez bubrega, mjehura i debelog crijeva te s dvije maternice i rodnice.

Od malih nogu dane provodi po bolnicama, a iza nje je čak šesnaest (?!) operacija - uklonjene su joj, između ostaloga, maternica i rodnica, a kako bi mogla voditi donekle normalan život, potrebna joj je i operacija mjehura i transplantacija bubrega. Za taj pothvat obitelj bi trebala otići u Ameriku, zahvat bi trebao biti izvršen u Cincinnatiju, no moraju se tek suočiti s brojnim problemima.

Kako se radi o obitelji koja svoje dijete gotovo od njegova prva dana vodi po doktorima, plaća skupe lijekove i sve ono što malenoj HZZO ne "pokriva", supružnici Dolenc su gotovo pred bankrotom. 

Dok su čekali da im odobre operativne zahvate ili barem ponude nekakvu opciju (osim da "čekaju"), Vanesin je otac Dragan u naletu bijesa u veljači ove godine zvao i predsjedničin ured, a kad mu nisu odobrili niti da porazgovara s nekim, zaprijetio da će baciti bombu na KBC Rebro, prenosi Index.hr. Nakon toga je uhićen, jer najveća prijetnja ovoj državi su očigledno roditelji bolesne djece.

U međuvremenu je "pušten", a bez dana pauze roditelji nastavljaju bitku za svoju djevojčicu. Trenutno stanje je sljedeće: Vanesi bubreg kompletno otkazuje budući da nema mjehur koji ovdje pak nitko ne želi operirati. "Svi su digli ruke", izjavila je djevojčicina očajna majka u veljači za Podravski.hr.

U SAD-u Vanesu čeka najprije operacija povećanja mjehura, operacija vagine, a konačno i transplantacija bubrega. Njena majka svjesna je da je to jedina opcija pomoću koje dijete može nastaviti voditi normalan život, ali isto tako sredstava za pokrivanje troškova nema - novac ne može izmisliti, kaže za index da je u minusu od svibnja. HZZO bi trebalo pokriti troškove liječenja, ali sve ostale roditelji sami jednostavno ne mogu financirati - od smještaja, preko dodatnih troškova, lijekova, hrane...

U iščekivanju operacije, Vanesa je pak optimistična. 

"Koliko sam prošla, više me ničega nije strah, samo da ozdravim i normalno živim", poručuje ova vedra djevojčica kojoj je velika želja kad odraste biti glumica ili pak raditi u medicini i pomagati drugima, jer dobro zna kako je teško biti bolestan, ispričala je za Podravski.hr.

Kako očigledno ne živimo u državi u kojoj se ovakvi slučajevi rješavaju po hitnome postupku, prvi na redu, pomozimo roditeljima ove djevojčice - obitelj se već dovoljno napatila s našim sustavom dok su "čekali" da se situacija magično razriješi. Čekanja više nema, stanje je alarmantno, a pomoć svakog voljnog građana je dobrodošla.

Svi koji žele pomoći djevojčici mogu to učiniti uplatom na žiro račun njene majke: HR4723860023100779412, Kruna Dolenc, Podravska banka.

25. travanj 2024 21:22