StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKao nikad prije

Temperature će podsjetiti na vremenski ekstremnu godinu; bit će to najtoplije Silvestrovo u povijesti mjerenja!

Piše PSD
30. prosinca 2022. - 21:02

"Silvestrovo i Nova godina bit će jedni od najtoplijih u povijesti mjerenja.

Kiša će u većini krajeva izostati, a samo je malo može pasti tek ponegdje u gorju i na sjevernom Jadranu, uglavnom u i oko Rijeke te na obali podno Velebita.

Uz jugozapadnjak i jugo neuobičajena toplina će se nastaviti i u novome tjednu, no na prijelazu s utorka na srijedu kiša će biti češća, ne samo na sjevernom dijelu Jadrana, gdje svakodnevno mjestimice može padati.

Na Jadranu u srijedu vjerojatno bura, mjestimice moguća i jaka, potom nešto slabiji sjeverozapadnjak, a i u većini unutrašnjosti će zapuhati sjeverni vjetar pa će temperatura u drugom dijelu tjedna biti niža nego na njegovom početku.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Iznadprosječno visoka temperatura zraka posljednjih i budućih nekoliko dana kao da nas želi podsjetiti na temperaturno ekstremnu cijelu godinu.

Srednja temperatura zraka 2022. godine posvuda je visoka kao rijetko kada u znanoj povijesti službenih meteoroloških mjerenja. U većini krajeva čak i kao nikada!

Evo i detaljno

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane:

‘U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku te mjestimice umjeren jugozapadnjak. Bit će još toplije nego u petak - jutarnja temperatura oko 7 °C, a popodnevna oko 15 °C.

Proljetne vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj. Izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, a puhat će uglavnom umjeren jugozapadni vjetar, u višim predjelima i na sjeveru zemlje povremeno moguće i jak.

Ponegdje jakog jugozapadnjaka bit će i u oblačnom gorju, gdje će i dalje povremeno padati kiša, ali uglavnom u malim količinama. Mjestimične kiše bit će i na većinom oblačnom sjevernome Jadranu. Umjereno jugo popodne će slabjeti, pa će i more nakon umjerenog biti uglavnom malo valovito. Popodnevna temperatura od 12 do 15 °C.

U Dalmaciji i rekordno topao prosinac završit će u istom tonu - neuobičajenom toplinom, ponegdje će se danju izmjeriti i 17 °C. Bit će djelomice sunčano uz slabo do umjereno jugo, prenosi HRT.

Na jugu Hrvatske sunčanih sati bit će najviše, također uz iznadprosječnu toplinu - jutarnja temperatura zraka bit će između 10 i 13 °C, a popodnevna i do 17 °C", glasi prognoza dr. sc. Petre Mikuš Jurković iz DHMZ-a

20. travanj 2024 00:42