StoryEditor

Talijanski parlament odobrio produljenje izvanrednog stanja sve do sredine listopada

Piše HINA
29. srpnja 2020. - 15:33
ILUSTRACIJA/Josko Supic/Cropix

 

 Talijanski parlament u srijedu je odobrio produljenje izvanrednog stanja do 15. listopada kako bi se olakšalo donošenje odluka vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Postojeće izvanredno stanje istječe 31. srpnja, a talijanska vlada vjerojatno će se sastati još tijekom dana kako bi i službeno objavila njegovo produljenje do 15. listopada.


Talijanski Senat o tome je odluku donio u utorak navečer, nakon čega je u srijedu uslijedilo i zeleno svjetlo zastupnika.
"Nažalost, pandemija danas još nije kompletno okončana, iako su njezini učinci zemljopisno ograničeni", kazao je premijer Giuseppe Conte obraćajući se zastupnicima.


Produljenje izvanrednog stanja stoga je "neizbježno, čak obvezno, utemeljeno na tehničkih razmatranjima", istaknuo je Conti odbacujući optužbe desne oporbe o ograničavanju sloboda.
Talijanski premijer kazao je da produljenje izvanrednog stanja ne znači novu karantenu za Talijane, što se pisalo na nekim društvenim mrežama.


Italija je teško pogođena pandemijom koronavirusa, s oko 35.000 umrlih povezano s koronavirusom i 246.000 zaraženih.
Izvanredno stanje u Italiji služi prvenstveno za olakšavanje i ubrzanje donošenja odluka i mjera namijenjenih borbi protiv posljedica potresa, poplava ili drugih katastrofa, a u ovom slučaju zbog epidemije koju je prouzročio novi koronavirus.

 

item - id = 1035213
related id = 0 -> 1136246
related id = 1 -> 1136108
19. listopad 2021 16:29