StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije samo Amerika

Svijetom se širi val prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti

Piše HINA
6. lipnja 2020. - 18:11

 

Tisuće prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Europe i Australije, kao i stotine u Tokiju i Seulu, kako bi podržali američke prosvjede protiv policijske brutalnosti.


Prosvjedi koji se šire diljem svijeta pokazuju sve veći bijes zboh policijskog postupanja prema etničkim manjinama, a izbili su nakon što je američki policajac 25. svibnja u Minneapolisu klečanjem na vratu dugim oko devet minuta ugušio Georgea Floyda.
Prosvjedi protiv rasizma kakvi još nisu viđeni na Starom kontinentu sada se šire i diljem Europe, s desecima tisuća prosvjednika na ulicama.


U Londonu su usprkos kiši na ulice izašle tisuće ljudi, okupivši se pred zgradom parlamenta. Prosvjednici su nosili zaštitne maske zbog koronavirusa i uzvikivali slogane poput „Bez pravde nema mira, ne rasističkoj policiji“, baš kao i prosvjednici u Sjedinjenim Državama.


Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel pozvala je ljude da ne dolaze na prosvjede zbog opasnosti pandemije. Koronavirus je u Velikoj Britaniji nakon SAD-a odnio najviše života.
„U potpunosti shvaćam stav ljudi i njihovu želju za pravom da prosvjeduju, no Ujedinjeno Kraljevstvo je usred pandemije“, rekla je Patel.


„Onima koji žele prosvjedovati poručujem – molim vas, nemojte“.


Stanovnici su na ulice izašli i u Berlinu gdje su popunili središnji Alexanderplatz, a prosvjedi su održani i u Hamburgu i Varšavi.
Pariške vlasti zabranile su prosvjede ispred američkog veleposlanstva i na livadama oko Eiffelovog tornja, no prosvjednici su svjedno stigli u blizinu Placea de la Concorde, u blizini veleposlanstva, noseći natpise poput „Black Lives Matters“.
Snage sigurnosti postavile su zaštitnu barijeru preko trga kako bi spriječili prosvjednike da se dodatno približe veleposlanstvu, a u blizini je i Elizejska palača, sjedište francuskog predsjednika.


Prosvjedi su održani i u Aziji i u Australiji, no u manjem opsegu zbog mjera socijalnog distanciranja koje su na snazi.
Policija u Brisbaneu, jednom od australskih gradova u kojem su održani skupovi, procjenjuje da je na ulice izašlo 10 tisuća ljudi, koji su također nosili zaštitne maske i natpise „Black Lives Matter“. Mnogi su se zaogrnuli aboridžinskim zastavama, pozivajući na prestanak lošeg policijskog tretmana autohtonog australskog stanovništva.


Sud u Sydneyu je u posljednji trenutak odbacio zabranu skupa zbog koronavirusa, pa je na prosvjed stiglo nekoliko tisuća ljudi, uz veliku prisutnost policije.


Prosvjednici u Tokiju prosvjedovali su i zbog navodne policijske brutalnosti prema Kurdu čiji je automobil zaustavljen i potom je gurnut na pod.
„Želim pokazati da rasizam postoji i u Japanu“, rekla je 17-godišnja srednjoškolka Wakaba.
Nekoliko desetaka južnokorejskih aktivista i stanovnika iz inozemstva okupilo se u Seulu, dok su u Bangkoku aktivisti svoj protest izrazili na internetu.


Tajlanđani se snimaju u crnoj odjeći, sa šakama u zraku i s natpisima podrške američkim prosvjedima.
U nedjelju planiraju „okupljanje“ na aplikaciji za videokonferenciji gdje će održati 8 minuta i 46 sekundi tišine – onoliko koliko je George Floyd bio pritisnut policijskim koljenom.

 

01. lipanj 2023 01:34