StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpogledajte video

Švicarka je u otmjenom ribljem restoranu, naručila jastoga za 200 eura. I umjesto da ga pojede, pustila ga je nazad u more!

Piše mozaik sd
20. rujna 2023. - 07:11

Anonimna švicarska turistkinja naručila je jastoga po cijeni od 200 eura, samo da bi ga oslobodila i pustila natrag u more. Švicarci su izašli na večeru u otmjeni riblji restoran Gente di Mare na Sardiniji i naručili jastoga u katalonskom stilu s linguinima. Kad joj je živo stvorenje doneseno na stol, turistkinja je odlučila pustiti ga u more prije nego što su ga kuhari dobili priliku skuhati, piše Daily Mail.

- Prvo sam mislio da se šali. Kad sam shvatio da pokušava učiniti dobro djelo, te koliko je radosna i uzbuđena, i ja sam bio dirnut. Bila je stvarno oduševljena što je jastogu spasila život, rekao je Antonio Fasolino, suvlasnik restorana koji je svjedočio bizarnom trenutku.

Dok je detaljno prepričavao događaj, Antonio je rekao da je uzeo jastoga iz akvarija i otišao ga izvagati u kuhinju. Paru je rekao da teži gotovo dva kilograma, što košta 200 eura. Jastoga je stavio u prozirnu kantu pored stola. Turistkinja je postavila pitanje hoće li se jastog ozlijediti ako ga baci s visine, a prisutni su je uvjerili da će životinja biti OK. Kad ga je bacila, jastog je sretno otplivao u novostečenu slobodu.

Inače, još je jedan jastog spašen iz lonca, a njemu se posrećilo po drugi put. Name, isti ribarski brod ulovio ga je dva puta u dvije godine. Ogromni jastog, za kojeg vjeruju da je star oko 80 godina, prvi put je ulovljen 2021. na južnoj obali Walesa. Neimenovani ribič ulovio ga je tad sasvim slučajno na mamac za lignje te ga je zbog starosti vratio u more.

Dvije godine kasnije, ulovio ga je Joshua Hearn koji ga je također odlučio pustiti. Da se radi o istoj životinji potvrdio je očevidac koji je primijetio da jastogu nedostaje vrh kliješta koji je vjerojatno izgubio u borbi s drugim jastogom. Procjenjuje se da je težak oko 4,5 kilograma.

28. travanj 2024 01:51