StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetustavno pravo

Sve više Hrvata želi se 'ispisati' iz crkve: Udruzi za zaštitu ljudskih prava mjesečno se za savjet javi 15-ak osoba koje više ne žele biti vjernici, evo koju proceduru moraju proći 

Piše PSD
15. svibnja 2019. - 14:48

Udruzi građana David za zaštitu ljudskih prava svaki se mjesec javi deset do petnaest vjernika koji su to prestali biti, odnosno ljudi koji se žele "ispisati" iz crkve, piše Novi list.

Kako pojašnjava Boris Stanojević iz udruge, ustavno je pravo svakoga da istupi iz bilo koje organizacije, pa tako i crkve, kojoj se u najvećoj mjeri pristupa krštenjem, odnosno voljom roditelja.

Postoji procedura, dodaje, kako se iz crkve može "ispisati", i makar za kanonsko pravo formalan ispis ne postoji, crkva zahtjevu onih koji više ne žele biti njezin dio, u pravilu udovoljava.

- Mjesečno nam se za savjet javi desetak, petnaest ljudi, kako koji mjesec, koji pitaju mogu li se, i kako iz crkve ispisati te ih mi upućujemo kako to učiniti. Potrebno je ispuniti obrazac izjave koju je moguće kod nas dobiti, ovjeriti je kod javnog bilježnika te zajedno s Papinom odredbom o istupu iz crkve, preporučeno s povratnicom dostaviti na adresu Biskupskog ordinarijata odnosno biskupije te župnog ureda krštenja - pojašnjava za Novi list Stanojević, koji je i sam, kako kaže, prošao tu proceduru, "ispisao" se te od crkve dobio potvrdu o tome.

U njoj stoji kako je udovoljeno njegovom zahtjevu, kao i to da bude svjestan što istupanje iz crkve znači za njegov život.

Tragom informacije o broju vjernika koji se javljaju udruzi David u potrazi za informacijama, Hrvatsku biskupsku konferenciju Novi je list upitao imaju li podatak o tome koliko je vjernika istupilo iz crkve u prošloj, a koliko u proteklih nekoliko godina te komentar na te istupe. HBK, odgovoreno nam je, nema podatak o broju eventualnih istupa iz Katoličke crkve te su novinare uputili da se obrate svakoj od biskupija odnosno nadbiskupija.

Od ukupno osamnaest nadbiskupija odnosno biskupija, odgovorilo je tek njih nekoliko, pri čemu je samo Varaždinska biskupija odgovorila i na upit o broju "ispisnika". Kako stoji u odgovoru, od vjernika koji žive na području Varaždinske biskupije godišnje u prosjeku zaprime desetak molbi kojom se traži istupanje iz Katoličke crkve.

Riječka nadbiskupija odgovorila nam je pak kako Katolička crkva prema Pravilniku o crkvenim maticama i drugim uredskim knjigama vodi podatke o primanju i podjeli sakramenata.

- Valjano primljenim sakramentom pristupa se zajednici vjernika s ciljem da se vjernički živi kršćansko zajedništvo. Mnoge osobe nakon primanja sakramenta prestanu živjeti po vjeri u kršćanskom zajedništvu. Time su činjenično istupili iz zajedništva, odnosno istupili su iz Crkve voljom svoga ponašanja - napominju, dodajući kako "ispisnice" ne postoje u Katoličkoj crkvi.

- One postoje u nekim sektama - dodaju.

Dubrovačka biskupija je, kako stoji u njenom odgovoru, provjerila u uredima u biskupiji koji bi mogli imati informacije o osobama koje su zatražile ispis, i za traženo razdoblje, kažu, nemaju evidenciju takvih slučajeva.

Prema informacijama kojima raspolaže udruga, nitko tko je od njih zatražio informacije o ispisu, u crkvi nije odbijen, osim u slučaju, kako kaže Stanojević za Novi list, gospođe koja je tražila ispis za sebe, supruga i dvoje djece, a kojoj je odgovoreno da ona i suprug potvrdu o istupu iz crkve mogu dobiti, ali ne i djeca dok god nisu punoljetna.

19. travanj 2024 08:11