StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetponovno neizvjesnost

Sve oči uprte prema europskoj karti ECDC-a: Sudeći prema broju novooboljelih sutra bismo mogli ‘pocrvenjeti‘. Bude li tako ode nam sto milijuna eura

Piše Ružica Mikačić/SD
25. kolovoza 2021. - 07:41

Sve oči turističkog sektora u zemlji uprte su u četvrtak pred nama u kojem se očekuje nova karta ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti), a sudeći prema brojevima novooboljelih od COVID-a 19, za očekivati je da će se Hrvatska nakon pet tjedana (od 15. srpnja) u narančastoj boji srednjeg rizika, od četvrtka naći u crvenoj boji visokog rizika za putovanja.

No, ako se u četvrtak doista "zacrvenimo" na europskoj karti ECDC-a, turistički profesionalci kažu kako to neće ni izbliza biti onako dramatično i kaotično kao lanjske godine kada se doslovno od 18. kolovoza zbivao egzodus kolona turista na izlasku iz naše zemlje. Štoviše, dalo bi se zaključiti kako se veći dio turističkog sektora već pripremio na to i smatraju da će svaki promet u rujnu biti bonus na već odlično odrađen dio srpnja i cijeli kolovoz.

Što će se onda stvarno dogoditi u trenutku kada "pocrvenimo", pitaju se oni koji mjesecima strahuju od toga. Upućeni tvrde kako je ovogodišnja situacija na turističkom tržištu bitno drugačija od prošlogodišnje, ponajprije zbog činjenice da je ogroman broj naših gostiju cijepljen ili je već prebolio COVID-19 za što imaju COVID putovnicu kao uvjet ulaska u zemlju, što lani nije bio slučaj.

Zato nikakvog posebnog zatvaranja neće biti, jer više od pola turističke Europe je već duže od mjesec dana u crvenoj ili tamnocrvenoj zoni, no život i kakav-takav turizam ipak i tamo funkcionira. Naravno, uz posebne mjere, ponegdje karantene i obvezne PCR testove te COVID putovnice koje se od srpnja podrazumijevaju za sva putovanja unutar EU-a.

– Vjerujte mi da su turistički radnici već preumorni od stalnog iščekivanja i straha od upadanja "u crveno", dvije sezone radimo pod tim pritiskom neizvjesnosti epidemiološke situacije i strepimo od te karte ECDC-a. Ali, ako se to i dogodi ovog četvrtka, mislim da neće biti nekih masovnih odlazaka i panike, ali otkazivanja će biti sigurno. Nitko ne može znati koliko bi Hrvatska dolaskom "u crveno" mogla izgubiti od turizma u rujnu, možda čak i pola očekivanog i već rezerviranog prometa...

Financijski gledano, stizanje "u crveno" mogli bi nas koštati gubitka i do sto milijuna eura već prodanih aranžmana u zemlji ukoliko se oni otkažu radi ukidanja ili smanjenja letova ili novih uvjeta prilikom povratka gostiju – kaže nam turistički djelatnik iz Zadarske županije.

Ako "pocrvenimo", svi se slažu da će najgore proći touroperatori i agencije, jer je rujan i posezona vrijeme kada bi upravo oni trebali napraviti veći dio prometa. U posezoni su na Jadranu uvijek najbrojnije bile autobusne ture, grupe starijih gostiju i organizirane čarter-avionske grupe, ali i poslovni i MICE turizam, čiji gosti uvijek dolaze preko agencijskih posrednika. Ukoliko nas ECDC "oboji u crveno", svaki putnik koji je već rezervirao i uplatio svoj dolazak u Hrvatsku, ima pravo otkazati ga bez ikakve naknade ili gubitka, a agencije su mu dužne uplaćeno vratiti u roku od četrnaest dana. Kakav je to poslovni i financijski šok za agencije koje su u COVID godinama izgubile već 98 posto svojeg prometa, ne treba posebno naglašavati.

– Činjenica je da dobrim prometom u srpnju i kolovozu svi mi u hrvatskom turizmu možemo biti zadovoljni, pa se na trenutke zaboravlja da će nam trebati dvije, tri dobre sezone da se vratimo tamo odakle smo krenuli. Budemo li "u crvenom", to će sigurno donijeti neizvjesnost i strah kod dijela putnika, osobito onih najranjivijih, a to su stariji gosti koji baš u posezoni putuju najviše.

Imali smo odličnu šansu iskoristiti još dva tjedna školskih praznika u njemačkim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Würrtembergu, a sada ćemo tek vidjeti što će se od odličnih rezervacija realizirati u rujnu. I meteorološki faktori u rujnu su jako važni, ali vjerujem da će najjače regije na Jadranu i dalje imati solidan promet cijepljenih gostiju – kaže Nedo Pinezić, turistički djelatnik s Kvarnera.

Većina naših sugovornika slaže se s tim da stizanje "u crveno" u zadnjem tjednu kolovoza nije "smak svijeta", ali je veliki hendikep za turizam koji funkcionira na poseban način u takvim okolnostima. Za očekivati je da nas najvažnija tržišta, poput Njemačke, Austrije, Slovenije i Poljske neće staviti na listu zemalja iz kojih nakon povratka kući njihovi gosti trebaju u petodnevnu karantenu, jer bi to bio pravi udar na turizam. Za sada takva pravila vrijede za zemlje u tamnocrvenoj boji gdje je incidencija oboljelih veća od 500 na 100.000 stanovnika. Izolaciju i boravak u karanteni nakon povratka kući malo tko sebi od gostiju može priuštiti, pa je to najozbiljnija opasnost za putovanja.

No, koliko god u Hrvatskoj zadovoljno trljali ruke do sada napravljenim i zarađenim u turizmu, ne smije se zatvarati oči pred time da i smještaj među "crvene" zemlje ima svoja pravila ponašanja u turizmu i traži svojevrstan plan djelovanja, od brzih i dostupnih testiranja gostiju do organizacije i provođenja mjera za zdravstvenu sigurnost povratnika iz Hrvatske. Do sada tu situaciju još nismo imali, jer kada god smo bili "u crvenom", gostiju nije ni bilo.

"Safe stay in Croatia" kojim smo na izvrstan način privukli goste u "špici" sezone, dolaskom među epidemiološki visoko rizične zemlje postaje još važniji, pa ostaje vidjeti u praksi kako se provodi dok god nam i zadnji gost daje povjerenje svojim dolaskom u zemlju.

25. travanj 2024 09:38